Бањалука: Почиње извлачење срушених мостова

Весна Поповић
Бањалука: Почиње извлачење срушених мостова

Бањалука - Вађење конструкција мостова који су уништени у мајским поплавама из водотока требало би да почне у наредних неколико дана, рекао је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

Додао је да ће за те намјене бити издвојено око 50.000 КМ и да је извођач радова "Грађење Ђурић". Према његовим ријечима, приоритет је изградња два моста у насељу Чесма.

- Град нема средства за изградњу новог моста код "Инцела", који није уништен, али има велика оштећења, као ни за уништени мост код "Витаминке". Заједно са другим приоритетима за санацију, предложићемо Влади РС да изградња ових мостова буде укључена у финансирање из Фонда солидарности и кредитних средства, које су они већ обезбиједили за те намјене - рекао је Новаковић. Нагласио је да за изградњу мостова већ постоји пројектна документација.

- Град би пробао да обезбиједи рјешавање имовинско-правних односа. Надамо се да ће Влада финансирати саму изградњу - прецизирао је Новаковић. Додао је да је у изради и пројектна документација за уништени мост који је спајао Пријечане и Залужане.

- Иако још ништа није дефинитивно одлучено, постоји могућност да се умјесто срушеног висећег пјешачког моста направи понтонски мост, који би био пјешачки и колски - навео је Новаковић. 

Према елаборату о процијењеној штети од мајских поплава на подручју града, штета на уништеним мостовима процијењена је на 1,48 милиона КМ. За санацију оштећених и изградњу нових мостова потребно је 15 милиона КМ.

Из мјесне заједнице Чесма су у више наврата поручивали да је њихов приоритет изградња нових мостова, поготово код "Витаминке". Наглашавају да постоји велики притисак мјештана да се нађу средства за изградњу моста који би, како кажу, олакшао кретање грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана