Бањалука: Пилот-пројекат масовне процјене вриједности непокретности

Срна
Бањалука: Пилот-пројекат масовне процјене вриједности непокретности

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и директор Републичке управе за геодетске и имовинско–правне послове Републике Српске Босиљка Предраговић потписали су данас у Бањалуци споразум о реализацији пилот- пројекта масовне процјене вриједности непокретности за подручје овог града.

Радојичић је рекао новинарима, након потписивања споразума, да је ријеч о изузетно значајном пројекту за грађане, републичке институције и за Бањалуку, те да ће масовна процјена непокретности у граду почети у пилот-зони - централном градском подручју између источног и западног транзита.

- Овим путем обавјештавамо и грађане да ће људи и тимови који ће бити ангажовани преко овог пројекта излазити на терене и конкретно вршити упоређивање базе података са стварним стањем, вршити процјену и ажурирати регистре - навео је Радојичић и додао да је град вишеструко заинтересован за реализацију овог пројекта.

Он је рекао да се у РУГИПП-у воде земљишне књиге и да су регистри имовине у тој управи, а да су у Пореској управи регистри онога што су грађани сами пријављивали код пореза на непокретности.

- Кроз овај пројекат добићемо сређено стање на ширем градском подручју које ће моћи да се користи за више различитих намјена, само једна од њих је питање пореза на непокретности за које је град као изворни приход заинтересован - каже Радојичић.

Он је захвалио РУГИПП-у и Амбасади Шведске јер је ријеч о међународном пројекту изградње капацитета за побољшање земљишне администрације и процедура у БиХ /ЦИЛАП /, који ће омогућити да у наредне двије године пилот-зона буде обухваћена конкретном провјером на терену, сређивањем евиденција и у РУГИПП-у и у Пореској управи са стварним стањем.

Предраговићева је истакла да тачно утврђена вриједност непокретности омогућава власницима да на прави начин у пуном обиму располажу са својом некретнином, знајући на који начин се подиже или умањује та вриједност у односу на сусједне непокретности.

- Пописом сваке некретнине добићемо њихов тачан број, а самим тим и вриједност некретнина које ће руководиоцу јединица локалне самоуправе омогућити и да планира будући привредни развој јединице локалне самоуправе. Надам се да ћемо ускоро и показати те прве резултате које будемо имали, а то ће довести и до увођења законске надлежности Геодетске управе да настави по цијелој Републици Српској да тако ради - рекла је Предраговићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана