Бањалука: Отворен вртић у насељу Старчевица за 48 дјеце

Srna
Бањалука: Отворен вртић у насељу Старчевица за 48 дјеце

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић и директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић отворили су нови вртић у насељу Старчевица за што је издвојено око 225.000 КМ. "Надам се да ће дјеца уживати и да ће ово бити фин простор, на задовољство малишана и њихових родитеља", рекао је Радојичић новинарима и додао да ће вртић "Мали другари" имати капацитет 48 мјеста.

Он је нагласио да се у току ове године на неколико локација изградњом потпуно нових или реконструкцијом постојећих простора жели добити око 600 нових мјеста у бањалучким вртићима.

Радојичић је рекао да постоји неспорна потреба и доста заинтересованих за пријем у градске вртиће.

"У овом моменту градимо потпуно нови вртић у насељу Лазарево - друга фаза вртића `Колибри`, нови вртић у насељу Петрићевац, са УНДП урадићемо реконструкцију најстаријег бањалучког вртића `Јежева кућица`, а спремамо и вртић у насељу Куљани и још два пројекта за вртић у Алеји Светог Саве и за вртић у насељу Врбања", рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је циљ да до почетка нове школске године највећи број ових мјеста буде на располагању.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да је у посљедњих 10 година инсистирао да се сви пословни простори на територији града, који су већи од 150 метара квадратних, адаптирају и санирају и да се претварају у вртиће уколико задовољавају хигијенске и санитарне могућности.

"Ми смо данас отворили трећи вртић тог типа. Радиће се још три вртића у погледу енергетске ефикасности у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију", рекао је Талић.

Он је рекао да је стратешки циљ Градске управе од почетка био да се предшколским васпитањем обухвати што више дјеце.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић рекла је да је вртић у насељу Старчевица 25. објекат Центра и да је био од пријеке потребе, јер је ово насеље једно од највећих бањалучких насеља, те да је капацитет вртића 48 дјеце, од чега 18 у јаслицама и 30 у мјешовитој јасличкој групи.

Објекат "Мали другари", према ријечима Куртиновићеве, већ ће од понедјељка, 2. марта, примати нове малишане.

"У Центар је тренутно уписано 2.350 дјеце, а на листи чекања је око 2.000. Свакодневно добијамо захтјеве за боравак нових малишана. Центар проводи и програм у години пред полазак у школу, гдје ће 400 дјеце која нису похађала вртић у тромесјечном програму проћи кроз социјализацију и едукацију", рекла је Куртиновићева.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Предраг Ђајић рекао је да је Старчевица највећа мјесна заједница на територији града Бањалука и да броји око 25.000 становника и да отварање вртића "Мали другари" значи пуно за родитеље и дјецу.

Ђајић каже да су становници насеља задовољни, али да има још потреба за вртићким капацитетом.

Извођач радова на вртићу "Мали другари" је било предузеће "Тектон".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана