Бањалука: Одборницима убудуће тање коверте

Весна Поповић
Бањалука: Одборницима убудуће тање коверте

Бањалука - Смањење одборничких накнада, трансформација Центра за развој и унапређење села, Радничког универзитета и Градске развојне агенције питања су која ће се до краја године морати наћи на дневном реду градског парламента.

Рекао је то јуче градоначелник Игор Радојичић на сједници колегијума Скупштине града, на којем је договорено да ће друга сједница градског парламента бити одржана сутра у 10 часова, док је трећа планирана за 5. децембар.

- Ради се о усклађивању са актуелним Законом о локалној самоуправи, а то ће за Бањалуку значити да ће одборници у овом сазиву примати мање новца него до сада - рекао је Радојчић.

Према ранијем закону одборничка накнада се могла обрачунати у износу до 65 одсто од просјечне плате запослених у Градској управи, не рачунајући плате функционера, што је износило нешто око 700 КМ. Према новом закону, овај постотак је смањен на до 50 одсто.

Када су у питању најављене трансформације градских институција, Радојичић је казао да ће бити јасније одређено које ће тачно бити њихове дужности.

- Циљ је да што ефикасније обављају свој посао - навео је Радојичић.

Додао је да је на колегијуму договорено да ће на сједници која је заказана за сутра одборници разматрати и нацрт буџета града за идућу годину, нови пословник о раду Скупштине града, измјене Статута, те разрјешење Дејана Кустурића са дужности директора Градске развојне агенције.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Боран Босанчић објаснио је да, по новом пословнику, ако акт не добије већину гласова од укупног броја присутних чланова комисије, тај докуменат ће бити скинут са дневног реда.

- Пошто поједина документа разматра више комисија, колегијум ће одлучити чији став ће бити уважен - казао је Босанчић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да су поједина питања у новом пословнику остала недоречена.

- Наведено је да ако члан комисије два пута буде неоправдано одсутан на сједницама, биће разријешен дужности и замијениће га његов партијски колега из Скупштине града. Поставља се питање шта ће бити у случајевима када партије имају само једног одборника - навео је Талић.

Јерковић

Потпредсједник РС Јосип Јерковић посјетио је јуче Градску управу и разговарао са градоначелником Игором Радојичићем.

- У Бањалуку треба привући нове инвеститоре и развијати заједничку сарадњу за добробит свих грађана. Бити градоначелник није само част, већ и велика одговорност према свим њеним грађанима - казао је Јерковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана