Бањалука: Обука за запослене у станицама за технички преглед возила

Srna
Бањалука: Обука за запослене у станицама за технички преглед возила

БАЊАЛУКА - Стручна институција за техничке прегледе возила организује данас и сутра у Бањалуци обуку за запослене у станицама за технички преглед возила, чиме се полазницима омогућава да обнове лиценце које су основ за наставак рада.

На предавањима која ће се у континуитету одржавати током године, полазници ће се упознати са прописима из области техничких прегледа возила, испитивањем возила и начином обављања техничких прегледа, саопштено је из компаније "Проинтер".

Горан Зрнић из станице за техничке прегледе "Аграм" навео је да је програм обуке изузетно квалитетан.

"Концепт обуке подразумијева и отвореност за наше приједлоге и сугестије за унапређење система, а активности које слиједе иду ка томе да наш рад буде олакшан, али и далеко квалитетнији", навео је Зрнић.

У саопштењу се наводи да су услови и контрола рада станица за технички преглед знатно побољшани од 1. маја, захваљујући постављању новог софтвера који је резултат рада домаћих стручњака из компаније "Проинтер".

"Увођење нових ИТ рјешења био је први потез стручне институције чије послове од овог мјесеца обавља конзорцијум чији је носилац Центар за аутомобилско инжењерство", додаје се у саопштењу.

У "Проинтеру" наводе да су софтвер изградили на бази нових технологија са могућношћу проширења и надоградње. Маркетинг менаџер у "Проинтеру" Мирјана Јукић истакла је да је план да се до краја године увежу мјерни уређаји са техничких прегледа са новим софтвером.

"Тако ће дигитализација техничких прегледа омогућити да камере директно очитавају регистарске таблице на возилима, односно да се синхронизује систем видео надзора и уведу бар кодови за свако возило", објаснила је Јукићева.

У овој компанији наглашавају да су у плану још неки важни новитети, попут имплементације смарт картица, идентификације сваког оператера на сигуран начин, као и креирање олакшица при мјерењу у виду мобилне апликације за оператере.

Из Центра за аутомобилско инжењерство већ сада наводе да ће један дио станица морати да обнови своју опрему пошто је у некима од њих она стара и по неколико деценија. Директор Центра за аутомобилско инжењерство Бојана Пашалић нагласила је да је циљ да се обавеза адекватног техничког прегледа возила коначно и у јавности схвати као значајан допринос безбједности саобраћаја на путевима, а не као успутни процес који више служи као "кусур" осигуравајућим друштвима приликом регистрације возила.

У саопштењу "Проинтера" додаје се да је задатак Стручне институције за технички преглед возила у Републици Српској да води информациони систем у којем су увезане све станице техничког прегледа, врши контролу њиховог рада, обучава особље, као и да евидентира податке о лиценцама и сертификатима.

У Републици Српској тренутно постоји 239 станица за технички преглед кроз које сваке године прође 400.000 возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана