Бањалука: Нови паркинзи и бољи проток аутомобила

Весна Поповић
Бањалука: Нови паркинзи и бољи проток аутомобила

Бањалука - Обиљежавањем паркинг простора на платоу испред Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске (НУБРС) јуче је почело уређење десет локација у граду с циљем побољшања услова за саобраћај на подручју града.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да су сви велики градови суочени са проблемом паркинг простора и непрописног паркирања, посебно у ужим градским зонама.

- На платоу испред Народне библиотеке, можемо слободно рећи, влада хаос. Зато смо одлучили да, не користећи репресивне мјере за оне који се непрописно паркирају, прво обезбиједимо потпуну инфраструктуру - казао је Гаврановић.

Напоменуо је да ће, послије обезбјеђења одређеног броја мјеста за паркирање, редовно бити уклањана возила чији се власници не буду придржавали прописа.

- Пружићемо могућност нашим установама да за своје потребе резервишу одређен број паркинг мјеста, а остатак би требало да буде коришћен на најфункционалнији начин - рекао је Гаврановић.

Најавио је да ће у наредном периоду бити регулисана и зона Пасколине циглане, гдје је било паркиралиште које возачи нису плаћали, што би, како је додао, требало да утиче и на повећање броја корисника јавне гараже у Видовданској улици.

Рекао је да ће нова регулација саобраћаја бити спроведена и у дијеловима Центра један и два, Новој вароши и Росуљама, односно у улицама Петра Кочића, Симе Шолаје, Светозара Марковића, Др Младена Стојановића, на углу Солунске и Краља Петра Првог Карађорђевића и другим увођењем једносмјерних система улица, те уређењем пјешачких зона и паркинг простора.

- Желимо да обезбиједимо бољи приступ до појединих објеката јавног карактера, повећамо ниво безбједности пјешачког саобраћаја и омогућимо да паркинг мјеста у току дана користи што већи број грађана - навео је Гаврановић.

Директор НУБРС Љиљана Петровић-Зечић рекла је да ће рјешавањем проблема у вези са паркирањем на овој локацији бити олакшан рад три значајне институције. Поред библиотеке, не овој локацији се налази и Музеј РС те Привредна комора РС. 

- До сада је било потпуно хаотично стање, јер се због паркирања у три-четири реда није могло прићи библиотеци -  истакла је Петровић-Зечић.

Сигнализација

Слободан Гаврановић је рекао да су јуче почели радови редовног обиљежавања хоризонталне саобраћајне сигнализације на подручју града.

- Свакако да ће то много значити учесницима у саобраћају - казао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана