Бањалука: Накнаде одборника мање за 150 марака

Весна Поповић
Бањалука: Накнаде одборника мање за 150 марака

Бањалука - Одборници Скупштине града убудуће ће за свој рад, умјесто досадашњих 850 КМ, добијати накнаду од око 700 КМ, а у случају неоправданог одсуства та накнада ће бити умањена за 30 одсто.

У Одлуци о одређивању новчане накнаде одборницима Скупштине града, члановима радних тијела и колегијума, која је прихваћена на посљедњој сједници градског парламента, је образложено да је умањење неопходно због усклађења са измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи. Прописано је да се одборничка накнада утврђује у висини до 65 одсто просјечне нето плате исплаћене у Градској управи за претходну годину, не укључујући плате функционера. Мијења се и износ који одборници добијају за присуство закључењу брака, који ће бити 80 КМ по дану.

Одборник СДС-а Миленко Јаћимовић је рекао да ће смањење дестимулативно утицати на рад одборника на терену.

- Посљедња исплата је била умањена за 27 КМ, које су уплаћене у Фонд солидарности - навео је Јаћимовић. 

Из Клуба одборника ДНС-а поручују да су задовољни овом одлуком, а посебно у дијелу који се односи на смањење накнада за неоправдано одсуство. Сматрају да је смањење могло бити и веће, поготово за оне који, како кажу у ДНС-у, на овај начин ометају или блокирају рад градског парламента.

- Она садржи новине када су у питању вјенчања којима присуствују одборници, а које су биле препоруке Главне службе за ревизију јавног сектора РС. Од сада ће се примати фиксна накнада од 80 КМ. Раније су одборници примали веће накнаде које су износиле 10 одсто од одборничке накнаде за вјенчања у градском подручју и 15 одсто у сеоском, што је у просјеку износило између 85 и 140 КМ - прецизирао је шеф овог клуба Боран Босанчић.

Колегијум

У истој одлуци је наведено да ће чланови радних тијела или колегијума Скупштине за учешће у припреми и раду по засједању добијати 40 КМ. За учешће у раду колегијума Скупштине право на ову накнаду немају предсједник, потпредсједник и секретар Скупштине. Према ријечима Борана Босанчића, одборници до сада нису примали накнаду за учешће у раду скупштинског колегијума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана