Бањалука: На Малти станица за 20 аутобуса

Данијела Стоканић
Бањалука: На Малти станица за 20 аутобуса

Бањалука - Градска управа расписала је тендер за изградњу 20 аутобуских паркинг мјеста на Малти, гдје ће бити пресељена станица за међумјесни саобраћај која се тренутно налази код "Медицинске електронике".

Тако је почела реализација измјештања поменуте аутобуске станице са 200 полазака аутобуса из центра града на простор између улице Триве Амелице и Булевара Српске војске.

- Очекујемо да ће све процедуре око тражења извођача бити окончане до краја октобра, након чега ће се приступити потписивању уговора и извођењу радова - рекли су Одсјеку за саобраћај Градске управе.

Додали су да измјештање терминала неће проузроковати проблеме путницима. Напротив!

- Корисници међумјесног аутобуског превоза моћи ће да се укрцају на аутобус и на стајалишту Позориште, преко пута Фабрике дувана. Аутобуси ће са Малте ићи улицом Краља Петра Првог Карађорђевића, затим скретати десно код Народне скупштине Републике Српске, те опет десно у улицу Првог крајишког корпуса и даље према Росуљама настављати досадашњом трасом - објаснили су у поменутом одсјеку.

Наглашено је да се за коришћење стајалишта водило рачуна о путницима који раде или имају обавеза у центру града, тако да они неће морати да пјешаче до Малте, чиме ће ниво услуга у јавном превозу бити подигнут на виши ниво.

- Велики број полазака, односно долазака аутобуса на станицу код "Медицинске електронике" отежава одвијање саобраћаја у улицама Јована Дучића и Вука Караџића јер док аутобус скрене, створи се велика гужва, па је зато одлучено да се нађе боља локација за станицу међумјесног саобраћаја - истакли су у Одсјеку за саобраћај.

Са овог терминала свакодневно по више пута дневно саобраћају аутобуси за Драгочај, Градину, Рамиће, Поткозарје, Пискавицу, Вериће, Лакташе, Ламовиту, Омарску, Слатину, Србац, Градишку и други.

Извршни директор "Аутопревоза" Дејан Мијић истиче да је већина превозника била против одлуке Градске управе о измјештању аутобуског терминала на Малту, из више разлога.

- Било је разних солуција, али премјештање овог терминала на Малту било је најмање болно. Мало сам скептичан кад су у питању нове евентуалне гужве у саобраћају, али видјећемо, вријеме ће показати - рекао је Мијић.

Додао је да је његов приједлог био да се раздвоји градски од приградског саобраћаја, као што је случај у другим градовима.

- У најбољем случају, требало би да се обезбиједи да терминали за регионални и приградски саобраћај буду код Аутобуске станице, одакле је организован градски саобраћај за превоз путника према центру - казао је Мијић.

Путници

Милена Драгичевић, која свакодневно на посао из Пискавице и назад путује аутобусом, поздравила је одлуку града.

- У почетку сам била забринута да ћу с посла, а радно мјесто ми је у центру града, морати пјешке до Малте или додатно куповати мјесечну карту за градски превоз. На сву срећу, градске власти су и за нас путнике имале разумијевања - рекла је Драгичевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана