Бањалука: Могућ упис дјеце и мимо уписног рока

Весна Поповић
Бањалука: Могућ упис дјеце и мимо уписног рока

Бањалука - Малишани који нису добили мјесто у вртићу послије септембарског конкурса за упис неће морати чекати јун идуће године и нови уписни рок, како је то предвидио недавно усвојени правилник. Имаће могућност да буду примљена са појављивањем слободних мјеста у обдаништима.

Потврдили су то у Центру за предшколско васпитање и образовање и додали да родитељи свакодневно могу доставити захтјеве уз потребну документацију коју ће Комисија за пријем дјеце мјесечно разматрати.

- Уколико буде установљено да упис неког од малишана представља приоритет, а није на новој ранг-листи чекања, могуће је да буде примљен без обзира на ранг-листу - рекли су у Центру.

Навели су да се на новој ранг-листи чекања за упис налази 2.312 имена.

- Вредновали смо све пријаве како би сва дјеца имала једнаке шансе. На том списку је 40 пријава које су стигле на конкурс за одређивање приоритета и не ради се о новим захтјевима за упис, већ само о допуни постојећих новом документацијом. Њих смо бодовали у складу са новим Правилником о начину и поступку пријема дјеце у вртићима, који је ступио на снагу крајем августа. И сада та дјеца имају више бодова у односу на осталу дјецу - рекли су у Центру.

Напоменули су да се на ранг-листи чекања налазе и оне пријаве које су предате прије објављивања конкурса.

- Разматрано је и на ранг-листу уврштено и 1.000 пријава за дјецу чији су родитељи одустали од чекања за мјесто у вртићу. Све захтјеве смо вредновали по новом правилнику, али пошто није била достављена додатна документације за одређивање приоритета, бодовали смо их по старости па су добијали по један бод за сваки мјесец чекања. Желимо и њима дати шансу за упис у случају да се предомисле - казали су у Центру.

Додали су да ће на упис утицати и други фактори осим бодова, тако да ако је дијете прво на листи не значи и да ће прво бити и уписано.

- Пресудан фактор може бити вртић који је наведен за упис. То значи да ако је неки малишан рангиран на 580. мјесто, а појави се само једно мјесто у вртићу које су његови родитељи навели у захтјеву и нема других кандидата за то обданиште, оно ће бити примљено - рекли су у Центру.

Нису прецизирали колико тренутно има слободних мјеста у вртићима, само су додали да је тај број "врло мали".

- Једино је у вртићу "Марија Мажар" на Обилићеву у току набавка опреме за отварање нове вртићке групе. Тај посао би требало да буде готов у наредних 30 дана и ту би требало да буде мјеста за око 30 малишана - казали су у Центру.

Правилник о начину и поступку пријема дјеце у вртићима одређује да ће убудуће конкурс за упис малишана бити расписиван једном годишње и то од 1. до 15. јуна. Исто тако, уведен је систем бодовања пријава по различитим категоријама.

Имена под шифром

У Центру за предшколско васпитање су објаснили да је ранг-листа за упис малишана објављена на интернет страници ове установе.

- На листи се умјесто имена малишана налазе шифре и поред њих број бодова. Сваки родитељ може да дође у Центар и да се информише под којим редним бројем је његово дијете, али ту информацију не може добити за неког другог малишана - истакли су у Центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана