Бањалука: Мало новца у градској каси

Весна Поповић
Бањалука: Мало новца у градској каси

Бањалука - Умањена средства у нацрту буџета у идућој години тешко ће подмирити потребе свих корисника и могу резултовати даљим падом нивоа средстава која ће се планирати у буџетима у идућим годинама, упозорио је предсједник Комисије за финансије Драшко Илић.

- Град треба направити ресурсну карту својих могућности по којим основама може да повећа своје изворне приходе, а да се не ослања само на републичке изворе. Оно што ми можемо урадити је да кажемо да и не, али треба да упозоримо Одјељење за финансије да сагледају могућности које су довеле до овог значајног пада прихода - истакао је Илић. Он сматра да треба сагледати све могућности за приходе на нивоу БиХ, а не само оно што граду припада из РС.

- Исто треба сагледати да ли град добија све оно што је законска обавеза Владе РС. Као локална заједница мислим да смо покренули врло мало иницијатива, поготово Одјељење за финансије као предлагач, да се установи који су то други финансијски токови из којих се може напунити буџет кроз одређене инвестиције - прецизирао је Илић, који је и одборник СНСД-а. Додао је да велико оптерећење за буџет представљају трошкови одржавања и плаћања пореза за пословне просторе и гараже у власништву града.

- Њиховом продајом могла би се остварити средства која се могу уложити у инвестиције, а исто тако треба направити ревизију улагања у области спорта - додао је Илић и нагласио да Одјељење за просторно уређење својим радом за двије године није допринијело пуњењу буџета.

Замјеник предсједника ове комисије Ђорђе Умићевић (СДС) је рекао да је уз нацрт буџета требало да буде приложена и анализа која говори о томе како ће бити унапријеђено прикупљање прихода и смањени поједини трошкови.

- Разочаравајуће је гледати сталан пад средства у буџету града и пасивно посматрати гдје ће пасти паре - рекао је Умићевић.

Начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић је рекла да пројекција буџета од 119,3 милиона КМ представља реалну процјену средства са којима град располаже.

- Нико од буџетски корисника у припреми својих програма није се водио нашим препорукама да смање своје захтјеве и њихова потраживања су била вишеструко већа - рекла је Јовандићева.

О нацрту буџета 2. децембра ће расправљати одборници Скупштине града.

Смањења

Браниславка Јовандић је нагласила да су највећа смањења била на капиталним инвестицијама.

- Настојали смо обезбиједити средства за оне пројекте који су се морали наставити - рекла је Јовандићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана