Бањалука: Лани ниједна улица није добила име

Игор Пилиповић
Бањалука: Лани ниједна улица није добила име

Бањалука - Није мали број улица на подручју града и у приградским насељима које немају назив. Самим тим ни становништво нема кућне адресе, што им отежава свакодневни живот, односно пријаву мјеста боравка, вађење докумената, примање поштанских пошиљки, рачуна…

То се у скорије вријеме неће ни промијенити, јер, како је "Гласу Српске" потврђено у Градској управи, током 2015. године ниједна од безимених улица није добила име.

- Још живимо у прошлом вијеку, јер и даље у мојим документима пише на мјесту за адресу име насеља, а гдје треба да стоји број, написано је бб. Страшно је то! Срећа да ме поштар познаје, па ми доноси обавјештења о вриједносним пошиљкама, односно о приспијећу пара које ми дјеца шаљу из иностранства. Јесте данас вријеме модерних технологија, али и ми у приградским насељима треба да добијемо кућне адресе - рекла је Стана Михајловић, не желећи да каже у којем насељу живи, осим да до куће мора проћи преко Лауша.

У Градској управи тврде да улице у три насеља ове године треба да добију називе.

- У плану је да буду утврђени називи улица у насељима Павловац, Чесма и Мађир - рекли су у Градској управи.

Ради припреме приједлога имена насеља, улица или тргова, градоначелник именује комисију - из реда научних и стручних радника.

- Име насеља, улице или трга, као и промјену њихових постојећих имена утврђује одлуком Скупштина града, на приједлог комисије коју је градоначелник формирао - рекли су у Градској управи.

Замјеник предсједника комисије за утврђивање приједлога имена насеља, улица и тргова Миленко Јаћимовић је рекао да је било случајева да је комисија коју је формирао градоначелник одбила приједлог мјесне заједнице чији је члан савјета предсједник скупштинске комисије.

- Становништво од нас очекује да му помогнемо, јер без обзира на то што неко мисли да су то ситнице, живот без кућне адресе је тежак - рекао је Јаћимовић.

За израду табли са називима улица у прошлој и овој години издвојена су одређена средства.

- У прошлој години утрошено је 22.000 КМ, а за ову годину планирана су средства у износу од 15.000 КМ - казали су у Градској управи.

Иницијативе

Иницијативу за давање имена насељима, улицама или трговима могу покренути заинтересовани грађани, органи, организације и институције.

- Иницијатива се покреће писменим путем, уз образложење приједлога - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана