Бањалука креће у лов на инвеститоре

Маријана Миљић
Бањалука креће у лов на инвеститоре

Бањалука - Бањалуци је неопходна подршка републичких институција да би највећи град у Српској добио нову димензију и ухватио замах у развоју, поручили су предсједник РС Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Додик је у петак посјетио Градску управу и разговарао са новоизабраним градоначелником, а послије састанка је изјавио да је увјерен да ће Бањалука са Радојичићем добити нову димензију и постати развијенија.

- Републички ниво власти биће у функцији подршке Бањалуци, јер је ријеч о главном граду, који је репрезентативан за читаву Српску. Бањалука заслужује и може да иде даље, јер су у прошлости остварени значајни успјеси - рекао је Додик.

Истакао је да су потребна и нова радна мјеста, иако је град достигао предратни ниво запослености.

- Потребни су подстицаји за развој индустрије и заједно ћемо трагати за рјешењима. То неће бити случај само у Бањалуци, већ у цијелој Српској. Потребно је привући што више инвеститора, који су спремни да улажу новац у РС и у томе ћемо помоћи локалним заједницама - казао је Додик и позвао и домаће инвеститоре да у сарадњи са локалним властима покушају реализовати заједничке пројекте.

Додик је рекао да му је Радојичић представио занимљиву идеју која се односи на реализацију пројеката и привлачење инвестиција.

- Једна од идеја новог градоначелника Бањалуке је да формира одјељење које ће се бавити само питањима јавно-приватног партнерства да би била убрзана реализација пројеката - рекао је Додик.

Радојичић је навео да су разговарали и о пројектима које је Додик договорио током вишедневне посјете Кини.

- Размотрили смо приоритете за Бањалуку, које треба да реализујемо и како привући нове инвеститоре. Најважније је да добијемо подршку републичких институција, јер постоји много ствари које треба радити заједно - навео је Радојичић и додао да Додик, као предсједник Српске, али и највеће владајуће странке, може много тога да учини за Бањалуку.

Једна од тема било је и конституисање Скупштине града и именовања која ће услиједити.

- СНСД ће идуће седмице објавити имена својих кандидата за начелнике одјељења - навео је Радојичић.

У владајућој коалицији са СНСД-ом су ДНС, СП и Уједињена Српска, са којима ће подијелити позиције и одговорност у четворогодишњем мандату.

Комшије

Милорад Додик и Игор Радојичић су и у шаљивом тону коментарисали састанак у Градској управи.

Нашалили су се да је ријеч о комшијској кафи, јер Градску управу и Палату Републике дијели стотинак метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана