Бањалука копира добра рјешења Београда

Приредила: Јасмина Перишић
Бањалука копира добра рјешења Београда

Београд - Градоначелници Бањалуке и Београда, Игор Радојичић и Синиша Мали, договорили су у петак нови почетак у односима два града, који ће бити унапријеђени већ на старту 2017. године узајамним посјетама градских делегација.

Радојичић је послије састанка са Малим у Београду нагласио да ће почетком идуће године из Бањалуке у српску престоницу отићи градска делегација која се бави урбанизмом, просторним планирањем и инспекцијским пословима како би "прекопирала" добра рјешења.

Он је указао да се то прије свега односи на јавно-приватно партнерство, процедуру издавања грађевинских дозвола, те добру праксу у урбанистичком планирању. 

- Разговарали смо о низу елемената на којима треба практично радити 2017. али и наредних година - нагласио је Радојичић, додавши да се нада "врло интензивној, братској сарадњи са много конкретних ствари". 

Подсјетио је да град Бањалука намјерава да уведе једношалтерско издавање грађевинских дозвола, а у другој фази и електронско. У области урбанизма, додао је, планирано је увођење позиције градског архитекте и макропланирања.

- Упознао сам градоначелника Малог са неколико других капиталних планова будуће градске власти у Бањалуци, реструктурисањем јавних финансија, неким питањима комуналних и локалних предузећа, гдје можда партнери из Београда и Србије могу да нађу свој интерес у неким јавним позивима и међународним тендерима које ћемо имати већ у јануару - рекао је Радојичић. 

Мали је казао да сусрет са градоначелником Бањалуке представља "нови почетак лепих односа", с обзиром на то да је споразум два града из 2005. године "остао слово на папиру". 

- Мислим да је ово сјајна прилика за нас да рестартујемо своје односе и да на прави начин гледамо у будућност и једног и другог града и сјајна прилика за нас да покажемо да неке ствари заједно можемо да променимо - истакао је Мали. 
Поручио је да је град Београд на располагању Бањалуци и цијелој Републици Српској. 

- За Бањалуку су важне две ствари које може да преузме од Београда - први је урбанизам и начин на који смо донели велики број планова, а други искуство у јавно-приватним партнерствима. Циљ је да Бањалука примени нека наша искуства у изградњи инфраструктуре како би се подигао квалитет живота Бањалучана - казао је Мали.

Најавио је да ће делегација града Београда сљедеће године отићи у Бањалуку како би заједно подстакли културне и спортске догађаје и разговор о слободним зонама и привреди.

Култура и образовање

Игор Радојичић је истакао и важност сарадње у области културе, школства и друштвених дјелатности и изразио жељу да се појача гостовање културних установа из Београда у Бањалуци. Напомињући да све екскурзије бањалучких ђака посјећују Београд, Радојичић је оцијенио да сарадња школа из оба града може и формално да се успостави. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана