Бањалука: Колапс на путевима, зимске службе у сну

Екипа Гласа Српске
Бањалука: Колапс на путевима, зимске службе у сну

Бањалука - Живот у највећем граду Српске био је парализован други дан заредом, а због неочишћених тротоара становници су се јуче пробијали кроз пртину и у центру града, док је ситуација и приградским и сеоским подручјима била још тежа.

Први радни дан у новој години освануо је са снијегом затрпаним улицама, тротоарима, паркинзима и аутобуским стајалиштима. Због неочишћених улица и тротоара пјешаци су били принуђени да се излажу опасности и крећу коловозом, док су други пробијали пртину. Многи становници закаснили су на посао јер су због неочишћених путева каснили градски аутобуси, а и таксисти су се тешко пробијали како би одговорили позивима. Да су зимске службе потпуно заказале показала је и слика неочишћеног снијега испред Палате предсједника РС.

Бијес грађана био је већи јер је колапс изазвало тек четрдесетак центиметара снијега, који је пао усред јануара и очигледно путаре ухватио у сну. Становници питају гдје су велики износи новца који су планирани за зимске службе, јер ништа није урађено.

Мјештанка Борика Сања Мркоњић каже да је поражавајуће да је град окован првим снијегом који је стигао усред зиме.

- Ово је страшно. У цијелом граду је колапс. Тротоари нису очишћени. Ишла сам према кампусу уском пртином коју су направили пјешаци. Двије особе се не могу мимоићи - објаснила је Мркоњићева.

Драгана Пилиповић из Куљана каже да је умијеће кретати се улицама.

- Чак и тамо гдје су нешто чистили нема направљених излаза, тако да морате газити снијег до изнад кољена. Ово је срамота за највећи град у Српској - додала је Пилиповићева.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Врбања Богдан Маријановић каже да је магистрални пут чишћен, а да су споредне улице остале под снијегом.

- У 90 одсто улица ниједном није прошао грн. Сва срећа је да је распуст па дјеца не иду у школу, иначе би било још горе - додао је Маријановић.

У мјесној заједници Павићи на Мањачи кажу да је јуче била проходна само главна саобраћајница, а да су сви остали путеви затрпани снијегом.

- Све остало је потпуно затрпано. Мјештани не могу никуда - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Павићи Новак Шипка.

Градоначелник Слободан Гаврановић незадовољан је радом предузећа задужених за чишћење снијега, за шта се из градске касе годишње издваја 1,3 милиона КМ. Због тога је јуче одржао састанак са представницима комуналних предузећа и наложио им приоритетно уклањање снијега са тротоара, прилаза тротоарима, аутобуских стајалишта и саобраћајница.

- Без обзира на то што је у кратком року пао велики снијег, могло се и морало боље дјеловати. На појединим подручјима зимске службе су касниле. Инсистирам на поштовању уговора са извођачима. Тамо гдје својим капацитетима не стигну да ураде посао, ми их нећемо чекати, него ћемо увести другог извођача - казао је Гаврановић.

Његове ријечи потврђују да су предузећа задужена за чишћење снијега неспремно ушла у зимску сезону.

- Одређени застоји у раду зимске службе узроковани су и чињеницом да извођачи још не познају довољно терен који чисте, због чега су у недјељу два камиона са грталицом слетјела с пута код Пискавице - истакао је Гаврановић и додао да све мора бити убрзо очишћено јер се ближе божићни празници и обиљежавање Дана Републике.

Директор предузећа "Павловић турс" Раденко Павловић рекао је да аутобуси нису саобраћали два дана на појединим линијама због неочишћеног снијега.

- Аутобуси на линији 12П која води ка Петрићевцу нису саобраћали већи дио дана. Аутобуси за Мађир и Пријечане нису ишли у недјељу, јер улице у овим дјеловима града нису биле очишћене. Нема шансе да се поштује ред вожње. Каснимо због неочишћених улица и гужви које због тога настају. Морамо возити опрезно и полако. И тамо гдје су прошли путари су очистили путеве ширине три метра, а аутобус је широк два и по. Замислите како се наши возачи мимоилазе са другим возилима и аутобусима. Ово је жива мука - казао је Павловић.

Таксисти кажу да касне на одредишта због заметених путева.

- На коловозу су сви јер ни пјешаци не могу да се крећу затрпаним тротоарима. Очишћене су само главне улице. И наша стајалишта која нису у ужем центру града су слабо очишћена. До болнице и поликлинике најтеже је доћи јер су тамо највеће гужве. На неким излазима се возила заглављују јер није очишћен снијег, па се стварају колоне - рекли су у "Мобил таксију".

Из фирми које су ангажоване на чишћењу снијега поручују углас да су максимално ангажовали све ресурсе. Технички директор "Чистоће" Милан Плавшић тврди да су све улице које су у њиховој надлежности проходне.

- Максимално смо сви ангажовани. На терену су 22 возила и више од 70 радника - казао је Плавшић.

Бранко Буркић из фирме "Еко еуро тим" каже да су чистили улице према приоритетима.

- Улице су подијељене по приоритетним групама и тога смо се и придржавали. Једноставно, није било могуће да одједном очистимо све - казао је Буркић.

Предузећа задужена за чишћење по насељима

"Чистоћа" - Булевар, Центар један и два, Борик један и два, Нова варош, Росуље, Паприковац, Лазарево један и два, Поткозарје, Мишин Хан, Шимићи, Верићи и Пискавица

"Еко еуро тим" - Обилићево један и два, Старчевица, Ада, Дебељаци, Карановац, дио Српских топлица, десна обала ријеке Врбас, дио Врбање, Кочићев вијенац, Побрђе, Српске топлице, Стричићи, Павићи, Крупа на Врбасу, Рекавице један и два

"Нискоградња" - Чесма, Пријечани, дио Врбање, Петрићевац, Дракулић, Мотике, дио Залужана, Куљани, Шарговац, Доња Кола, Голеши, Кола, Сарачица, Чокорска поља, Драгочај, Куљани, Залужани, Пријаковци.

"Батар комерц" - Борковићи, Горња Пискавица, Бистрица, Стратинска, Кмећани, Бронзани Мајдан.

"Рашо градња" - Љубачево, Крмине, Бочац, Агино Село

Ријетки купци

На тржници је усљед ниских температура и стања на улицама смањен број купаца.

- Улице су неочишћене, снијег је направио пометњу и то је разлог што је овако мало купаца - рекао је један од продаваца Мирослав Босанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана