Бањалука: Казне појеле 107.000 марака

Цвија Мркоњић
Бањалука: Казне појеле 107.000 марака

Бањалука - Непрописно паркирање и казне због остављања четвороточкаша на недозвољеним мјестима у граду возачима задаје главобоље, а у градску касу се у току ове године због таквих прекршаја слило укупно 106.930 марака.

Према ријечима портпарола Градске управе Миленка Шајића за осам и по мјесеци блокирано је укупно 1.192 возила, а од наплате деблокаде зарађено је 36.240 КМ.

- Специјална возила "паук" имала су интервенцију на 1.344 аутомобила, а од наплате премјештања остварено је 70.690 КМ прихода - казао је Шајић.

Казна за блокирање возила за оне који не плате паркинг карту износи 30 КМ, а за оне који паркирају на мјесто намијењено инвалидима без приступне карте или на резервисано мјесто (ПР) казна је 40 КМ.

- Премјештање возила "пауком" до два километра удаљености кошта 40 КМ, од два до десет километара 60 марака, док одвожење аутомобила преко десет километара кошта 90 КМ - објаснио је портпарол Градске управе.

Подсјетио је да град тренутно под наплатом има 3.712 паркинг мјеста и додао да је у овој години планирано увођење наплате у улици Мише Ступара гдје су обиљежена 102 паркинг мјеста.

Према ријечима возача, велики број казни за непрописно паркирање их не изненађује, јер сматрају да град нема довољно паркинг простора.

- На улицама је све више аутомобила и треба пронаћи неко трајно рјешење као што је етажна гаража. Постављање етажних гаража омогућило би паркирање већег броја возила - рекао је Давор Бајић из насеља Старчевица.

Осим тога, грађани сматрају да има и возача који се при паркирању, као и у вожњи, понашају бахато, па понекад и намјерно остављају возило на недозвољеном мјесту мислећи да ће избјећи казну.

Александра Субашић из насеља Паприковац рекла је да по граду никада не вози аутомобил, јер воли да прошета, а за удаљеније локације користи бицикл.

- Иако сам положила возачки испит и имам аутомобил најчешће га остављам у гаражи. Проблем са недостатком паркинг простора и саобраћајних гужви потребно је што прије ријешити  - рекла је Субашићева. 

. Старчевица

Становници Старчевице муку муче са паркирањем на тротоару у улици Степе Степановића.

- Тротоар око нових зграда је сасвим закрчен и пјешаци немају куда да прођу. Најопасније је за дјецу и мајке са колицима, јер морају да ходају по улици како би заобишли ред аутомобила - рекао је Давор Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана