Бањалука добија прву Скупштину грађана

ГС
Foto: Независне новине

БАЊАЛУКА- Градоначелник Драшко Станивуковић и Бојана Урумова, шефица Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву, потписали су данас Уговор о додјели гранта за спроводјење делиберативног процеса у Бањалуци, у просторијама Градске управе.

Бојана Урумова, шефица Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву, казала је да ће град организовати прву Скупштину грађана.

“Ово се организује први пут у Бањалуци, а тема ће бити предузетништво код младих”, казала је она, те је додала да на овај начин укључују младе у демократске процесе.

“Већ смо стекли позитивно искуство у Мостару, са Скупштином грађана 2021. године, а надам се да ће на исти начин проћи и у Бањалуци”, истакла је она.

Градоначелник Драшко Станивуковић је казао да ће Град Бањалука добити финансијску подршку кроз додјелу грант средстава у износу од 80.000 КМ за организацију делиберативног процеса, преносе Независне новине.

“Трудимо се да партиципирамо на што више фондова, донација, грантова, тако да у том правцу желим да се  захвалим Савјету Европе, са којима лично сарађујем, а сада је та сарадња и институционална”, казао је он.

Како је појаснио, суштина је да се људи у Градској управи у правцу овога едукују.

“Насумично ћемо одабрати људе, различитих имена, презимена, генерација, размишљања како би најбоље идеје црпили од грађана”, казао је он.

Додаје да ће се за шест мјесеци бити све спремно и да ће се моћи тада дати први одговори.

“Имамо Скупштину Града, коју једном мјесечно, као градоначелник слушам, која доноси одлуке и даје приједлоге”, казао је он, те је додао да са друге стране постоје људи који можда никада не би били питани.

“За мене је Скупштину Града политичко тијело, Мјесне заједнице су ипак, хтјели то или не, исто политичко тијело, јер сун а листала били људи из политичких странака”, појаснио је он.

Према његовим ријечима, сада ће се добити не политичко тијело.

“Захвални смо за овај грант, Скупштина грађана Бањалуке може бити одличан бајпас за сам град, јер кроз ово ми имамо једну готову анкету, јавно истраживање, јавно мњења које вам каже шта за нешто мисли”, закључио је он.

Додаје да се ради о нечем квалитетном и о укључивању грађана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана