Бањалука добија "Парк ослобођења", почела изградња

Сајт Града Бањалука
Бањалука добија "Парк ослобођења", почела изградња

БАЊАЛУКА – Почела је изградња новог парка који ће бити смјештен на простору некадашњег кина "Козара", и то на мјесту гдје је требало да буде изграђен небодер од 14 спратова, а нова зелена оаза носиће име "Парк ослобођења".

Потврдио је то први човјек Бањалуке, Драшко Станивуковић који је обишао  градилиште и истакао да ће Бањалука добити кино и амфитеатар на отвореном и једну новоуређену амбијенталну цјелину.

"Овдје смо успјели да добијемо неколико важних побједа. То значи да од једне приватне парцеле данас имамо градску парцелу, од једног небодера са 14 спратова добијамо парк у епицентру Бањалуке. Оно што је додатна побједа јесте да смо сачували историјску компоненту овог простора", казао је градоначелник, стоји на сајту Градске управе.

Према његовим ријечима, некада је овдје било кино "Козара" које ће Град ревитализовати, освјежити и вратити дух тог времена.

"Још важније је да ћемо се вратити у прошлост када су овдје прије више од једног вијека најумнији Срби осуђени, неки и на смрт, неки на велике затворске казне зато што су били Срби, православци, чували наше народе од окупације аустроугара и овдје страдали. Зато ће овдје бити споменик свијећи као симболу крсне славе која значи сваком Србину православцу. У то вријеме када је један човјек рекао немојте тог младог човјека да убијате, ја дајем свој живот за њег,  тада су аустроугари питали зашто, а он је казао да има три кћерке и сина и његову крсну славу и свијећу има ко да наслиједи, а тај младић је био син јединац. У част једног таквог догађаја поставићемо споменик свијећи", објаснио је Станивуковић.

Истакао је да је ово један од шест паркова који ће добити Бањалука, а у овом тренутку четврти чија је градња у току.

"Више од пола вијека у Бањалуци није саграђен ниједан парк, а ми у овој години крећемо и завршавамо четири парка. Један је посвећен Твртку И Которманићу на локацији највећег кружног тока код Екватора, код Народног позоришта Републике Српске градимо парк посвећен књизи, код 'Делте' градимо највећи парк у Републици Српској на 180 хиљада метара квадртаних са вјештачким језером и свим садржајима и овдје започињемо градњу парка који ће се звати 'Парк ослобођења' за све наше Бањалучане и у чијем саставу ће бити парк или споменик жртвама бањалучког Велеиздајничког процеса",  навео је градоначелник.

Напоменуо је да ће парк уз зеленило, садржавати и пјешачке зоне, амфитеатар, кино на отвореном, споменик, и како је истакао биће то простор у којем ће сви грађани моћи да уживају.

"У непосредној близини добијамо и први културни центар након бана Милосављевића и са два парка у близини то представља највећу трансформацију ужег центра нашег града. У непосредној близини ће бити и Централно спомен-обиљежје, прва пјешачка зона у Гајевој улици и све то значи једну нову Бањалуку", рекао је он.

Истакао је да ће се у све то уклопити и нови хотел Палас чија би градња требало да почне за неких мјесец дана.

Становници овог дијела Бањалуке су изразили задовољство што ће умјесто небодера добити нову уређену зелену површину. У име мјештана, Бранкица Радинковић казала је да ужива што је овај дио града поново дио зелене површине, која је била прије земљотреса 1969. године.

"Бањалука заслужује овакве просторе и видим да ће се почетком ових радова то и остварити",  рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана