Бањалука: До 1. октобра трка за стипендије

Весна Поповић
Бањалука: До 1. октобра трка за стипендије

Бањалука - Градска управа расписала је јуче конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа а пријаве се могу слати до 1. октобра.

У Одјељењу за друштвене дјелатности су рекли да за додјелу стипендија могу конкурисати сви средњошколци који имају пребивалиште на подручју града а који испуњавају услове.

- Као и сваке године биће додијељене три врсте стипендија:  према социјалном статусу и за успјех у школи које износе по 80 КМ те за дефицитарна занимања која је 160 КМ  - рекли су у овом одјељењу.

Новац  за стипендирање ученика средњих школа и студената за школску 2015/2016. планиран је у износу од 1,6 милиона КМ и већи је за око 100.000 КМ у односу на овогодишња.

Дефицитарна занимања за ову школску годину за средњошколце су зидар, тесар и обућар и у односу на претходну појединачни износ за ову врсту стипендије повећан је са 150 КМ на 160 КМ.

Према условима конкурса број стипендија према социјалном статусу и за дефицитарна занимања није ограничен и могу их добити сви ученици који се пријаве и испуњавају услове.

То није случај када су у питању стипендије за успјех у школи. Њихов број је ограничен износом новца који остане након додјеле стипендија према социјалном статусу и за дефицитарна занимања.

У школској 2014/2015. години град је финансирао 1.101 ученика и према ранијим тврдњама Градске управе до средине августа све су исплаћене.

Стипендије се исплаћују у десет мјесечних рата, и то ученицима почев од новембра текуће године и студентима од фебруара наредне календарске године у односу на годину кад је конкурс расписан.

Конкурс за додјелу стипендија за студенте првог циклуса на високошколским установама биће расписан почетком октобра.

Код студентских стипендија није планирана промјена појединачних износа у односу на овогодишње и оне ће и даље бити 130 КМ за успјех и по социјалном статусу и 250 КМ за студенте дефицитарних занимања.

Студенти

У школској 2014/2015. години град је стипендирао 369 студената. До сада је из буџета града исплаћено шест стипендија а према најавама из Градске управе још по двије би студенти требало да добију током овог мјесеца и у октобру чиме би требало да буде завршена исплата свих стипендија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана