Бањалука: Ђаке чека нова кухиња

Јасмина Перишић
Бањалука: Ђаке чека нова кухиња

Бањалука - Средњошколски дом ће 31. августа примити 240 ђака који не живе у Бањалуци, а одлучили су да средњу школу похађају у овом граду.

Према ријечима директора Средњошколског дома Бањалука Бранислава Видића, за смјештај у дому ове године конкурисао је велики број ђака из Републике Српске, од којих је 93 остало без смјештаја.

- Конкурс је завршен 22. јула и ускоро очекујемо да се ђаци уселе. Примљено је 112 дјечака и 118 дјевојчица, а највећа пажња се, поред основних услова који су ђаци морали испуњавати, обраћала на социјални статус ученика - рекао је Видић.

Ђацима ће на располагању бити десет васпитача, који ће пратити њихов рад умјесто њихових родитеља, а критеријуми за пријем дјеце у дом односе се на успјех у школи, социјални статус породице ученика и удаљеност мјеста пребивалишта од мјеста школовања.

- Ђаци ће имати и три квалитетна оброка, медицинску његу, теретану и информатички кабинет. Цијена мјесечног боравка коју плаћају је 75 марака. Влада РС суфинансира смјештај и исхрану ученика са 95 КМ, а за дјецу борачких категорија Влада плаћа пуну цијену од 170 марака - нагласио је Видић.

Двије кухиње у дому требало би да до краја мјесеца буду комплетно реновиране, а радови који коштају 57.000 КМ требало је да буду завршени још 15. августа.

- Новац је издвојен из грантова, а посао још није завршен - казао је Видић и додао да ће се потрудити да до усељења ђака све буде готово.

Јасна Медић из Прњавора, чији син није прошао на конкурсу за смјештај у ђачком дому, каже да је разочарана и да је дом ранијих година примао већи број ђака.

- Некада је било мјеста и за 300 ђака, не знам на који начин ћу наћи новац за приватни смјештај и како дијете даље да школујем - каже Медићева.

Дугови

Бранислав Видић је рекао да је дом у дугу 205.000 КМ.

- Само "Топлани" дугујемо 55.000 КМ, а добављачу за храну 52.000 марака - каже Видић и додаје да ни сам не зна како ће ови дугови бити исплаћени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана