Бањалука ће добити улицу Диане Будисављевић

РТРС
Бањалука ће добити улицу Диане Будисављевић

Бањалука - Шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне изјавио је да ће Република Српска учинити све како би трг или улица у Бањалуци понијели име Диане Будисављевић, хероине која је из усташких казамата у Другом свјетском рату спасила 12.000 српске дјеце.

На вечерашњој трибини у Гимназији Бањалука, посвећеној 35 година од смрти Диане Будисављевић, Ливне је рекао да ће у томе помоћи и предсједник Републике Српске Милорад Додик, како се никад не би заборавило ово величанствено дјело.

"Ми, нажалост, све правимо са закашњењем од неколико десетина година, али никад није касно. Част ми је да сам овдје, јер сам аутентичан представник генерације које више нема. Док сам жив и док могу утицати на друге, чинићу све да сачувамо успомене на људе који су ризиковали живот да би помогли српској, јеврејској или некој другој дјеци", рекао је Ливне новинарима.

Он је додао да је најважније да омладина учи о холокаусту, о највећем страдању у историји човјечанства, али и о великим људима који су у најтежим данима били хероји и супроставили се смрти.

Тихомир Станић, глумац и продуцент који ради на филму о Диани Будисављевић, истакао је да ће један од задатака овог филма бити да упозна свијет о лику и дјелу Будисављавићеве.

"Годинама радим на овој причи и приводим крају припреме за почетак снимања филма. У свијету се мало зна о усташким логорима, а још мање о лику ове хероине. Кроз причу о њој причаћемо о страдању дјеце и о свом ужасу усташког злочина у Другом свјетском рату", нагласио је Станић.

Дописник "Вечерњих новости" из Бањалуке Слободан Пешевић рекао је да је овај лист у посљедњих неколико година дао значајан допринос прекиду ћутања о Диани Будисављевић и приближио читаоцима њену улогу у спашавању српске дјеце у Другом свјетском рату.

Диана Будисављевић била је Аустријанка, рођена у Инзбруку, 15. јануара 1891. године, а преминула у истом граду на данашњи дан 20. августа 1978. године. Била је удата за хирурга Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу.

Трибину су организовали "Вечерње новости" и Гимназија Бањалука ради покретања иницијативе за подизање споменика Диани Будисављевић у Бањалуци, да тај град добије улицу са њеним именом, као и да буде издат њен "Дневник" на српском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана