Бањалука: Апел грађанима да поштују мјере безбједности

Весна Поповић
Бањалука: Апел грађанима да поштују мјере безбједности

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић упутио је апел грађанима и привредним субјектима, који се налазе у зони од 800 метара од Градског моста, да се у недјељу, 27. септембра, придржавају свих безбједносних мјера за вријеме вађења авио-бомбе из корита ријеке Врбас.

На конференцији за новинаре он је у петак изјавио да се први пут на подрују града спроводи акција уклањања ове врсте, величине и јачине бомбе у густо насељеном подручју.

- Највећи ризик је у тренутку покретања бомбе, која је већ увезана и спремна за качење на дизалицу. Наше процјене су да метеоролошки услови неће сметати извођењу ове акције иако је предвиђена повремена киша. Вјерујемо да ће све протећи у најбољем реду - додао је Гаврановић.

Подсјетио је да би сама акција требало да траје од девет до 11 часова.

- Грађани морају у потпуности бити евакуисани до 8.30 часова из простора у првој зони од 400 метара од мјеста гдје се налази авио-бомба. У кругу од 800 метара могу остати у својим домовима, али га не смију напуштати. Полиција ће обезбјеђивати имовину грађана док они буду одсутни - поновио је Гаврановић.

Прецизирао је да сви угоститељски, занатски и други привредни субјекти у кругу од 800 метара не могу бити отворени док вађење бомбе не буде завршено.

- Иако сама акција почиње у девет часова, нема сврхе да у седам часова почињу са послом и да морају престати око 8.15 часова. Имаћемо само један изузетак, а то је дежурна апотека "1. мај", која се налази на ивици зоне од 800 метара. Ту ће под контролом полиције бити могућ улазак само у тај објекат за вријеме трајања акције - додао је Гаврановић.

Нагласио је да су сви привредни субјекти добили појединачно упозорење градских власти да радно вријеме треба да прилагоде околностима.

Начелник Центра јавне безбједности Недељко Панџа рекао је да су све припреме завршене те да вађење бомбе, што се тиче полиције, може почети одмах.

Објаснио је да ће транспорт бомбе до војног полигона на Мањачи бити обезбијеђен полицијским возилима, али да саобраћај неће бити обустављен на тој дионици.

- Према процјенама стручњака, када бомба буде натоварена у возило за транспорт потпуно је безбједна. Планирано је да буде превожена улицама Исаије Митровић, Скендера Куленовића, Козарском кроз Српске топлице до нуле и путем за Мањачу - навео је Панџа.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Жељко Катић је рекао да ће акција вађења бомбе из Врбаса бити снимана дроном.

- Убијеђени смо да ће све протећи у најбољем реду и грађани не треба да страхују, али се мјера безбједности морају придржавати - казао је Катић.

Процедура

Штаб за ванредне ситуације донио је 15. септембра одлуку за уклањање заостале авио-бомбе из Другог свјетског рата. Авио-бомба је енглеске производње, масе 466 килограма. По извлачењу из воде, бомба ће се са висине од једног метра изнад површине воде спустити у чамац на вреће са пијеском и транспортовати низводно до прилаза код дворане "Обилићево". Тамо ће тим Републичке управе цивилне заштите бомбу утоварити у специјално блиндирано возило и превести је на полигон Мањаче, гдје ће бити уништена.

 

Прва зона (до 400 метара)

Напустити домове најдаље до 8.30 часова

У стамбеним и другим објектима оставити отворене прозоре

Искључити електроуређаје, плин и воду

 

 

Друга зона (до 800 метара)

Од девет до 11 не напуштати домове

У стамбеним и другим објектима оставити отворене прозоре

Удаљити се од стаклених површина

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана