Бањалука: 340 камера покриће 110 локација

АТВ
Бањалука: 340 камера покриће 110 локација

Паркови, мостови, спортски објекти, тргови, дио је онога што ће се у Бањалуци ускоро наћи под видео надзором. 

За постављање је задужено Министарство унутрашњих послова Републике Српске. 340 камера покриће 110 локација у највећем граду Српске. 

“Град Бањалука је партнер у смислу услова, урбанистичко – техничке документације и локација и Град Бањалука финансира комуникацију, значи пренос података. Избор опреме, инсталацију опреме и остало ради МУП”, каже Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Како нам је речено, међу опремом ће се наћи и камере за препознавање лица и снимање таблица на аутомобилима. У бањалучкој Полицијској управи кажу, камере ће им олакшати посао

“Доста је таквих случајева гдје су нам помогле камере са неких друштвених предузећа, фирми, приватних, угоститељских објеката које су нам помогле у расвјетљавању неких наших кривичних дјела, али овај пројекат када заживи и када све камере буду на оним мјестима на којима смо ми предвидјели да ће нам дати најбоље резултате, ти резултати ће бити много, много бољи”, каже Драган Ћибић, замјеник начелника ПУ Бањалука.

Бањалучани кажу да би требало  што прије кренути с овим пројектом. 

“Треба у сваком случају да има. У још већим градовина све је покривено, тако да нема ризика ни овдје да буде. Мислим да је то нормално.”
-Сигурно да је корисно за неке ситуације када затреба. Вјероватно се може неки снимак извући.”
-Апсолутно, све је то у реду и ја се са тим потпуно слажем да то буде тако”, кажу грађани.

Пројектом “Безбједан град” предвиђено је да у 36 локалних заједница у Републици Српској буде успостављен систем видео надзора јавних површина. Видео надзором ће до краја 2020. године бити покривено и подручје Кантона Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана