Бањалучким привредницима 1,2 милион КМ субвенција

ГС
Бањалучким привредницима 1,2 милион КМ субвенција

БАЊАЛУКА - Градоначелник Драшко Станивуковић уручио је рјешења о субвенцијама пословним субјектима, за шта је из буџета Града ове године издвојено укупно 1,2 милиона КМ.

Данас су уручена рјешења за пословне субјекте која су добили новчану подршку по четири линије, и то: за повећање продуктивности и подршку извозу; за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности; субвенција угоститељима чији је рад био отежан усљед реконструкције дијела Улице Бана Милосављевића, као и субвенција за развој рецептивног туризма, док ће субвенције за самозапошљавање бити уручене наредне седмице.

"Град Бањалука наставља са подршком привреди како би бројне привредне активности на подручју града биле снажније", казао је Станивуковић.

Како је нагласио, подршку су добиле фирме за повећање продуктивност и оне извозно орјентисане.

"Помогли смо и угоститељима који послују на новом шеталишту и Град им је дао новчану подршку с обзиром на то да неколико мјесеци нису могли да раде док су трајали радови. Подржани су и стари занати, али и туристичке агенције које су имале изазове у вријеме корона вируса", навео је он.

Преко 150 пословних субјеката, како је истакао – добиће појединачне износе од неколико хиљада па до 30.000 КМ.

"Промијенили смо ранију праксу према којој је максималан износ за самозапошљавање и било који вид продуктивности био подржан са максимално 5.000 КМ, а сада је повећан. За поједине области то једноставно није довољно и направили смо нови правилник, оцјењивали смо пројекте на другачији начин како би се изашло у сусрет привредницима", казао је Станивуковић.

Цијели овај процес, према његовим ријечима урађен је у сарадњи ресорног одјељења Градске управе и Преузетничког центра, који ће и након додјеле ових субвенција бити на услузи овим пословним субјектима.

Сарадник за привредну и регионалну сарадњу, Небојша Дринић поручио је како је ово велики дан за привреду, али и за Град Бањалуку, јер је представљен један потпуно нови концепт у односу на претходне године.

"Уколико узмемо у обзир да је до сада за ове намјене издвајано око 390 хиљада КМ, а да је сада тај износ повећан на 1,2 милиона, јасно је да је у фоксу рада ове градске администрације да оснажимо и ојачамо привредне капацитете у граду. То је основ свега оног што прати развој једног града", рекао је Дринић.

Додао је да су субвенције веће него претходних година.

"Висине, односно износи субвенција за самозапошљавање су много веће него што је то било претходних година. До сада је тај износ био 5.000 КМ, а сада ми додјељујемо 15 хиљада КМ. Такође, одлучили смо и да помогнемо привредницима који се баве извозом и који желе да повећају продуктивност, те ћемо њих подржати са 30.000 КМ. Уколико узмете у обзир тај износ и повучете паралелу колико је данас тешко да вам одобре кредит, јасно вам је колика је подршка и помоћ за њих", поручио је он.

Поручио је како ништа ово не би било могуће без Предузетничког центра, који је основан прије више од годину дана и који је до сада оправдао сва очекивања.

Градски менаџер Бојан Кресојевић истакао је да је највећи акценат у овом програму субвенција стављен на линију која је посвећена подршци продуктивности извозно-орјентисаних предузећа.

"У оквиру ове линије 24 пословна субјекта добила су укупно више од  пола милиона КМ како би ојачали наше капацитете за извоз јер смо у Републици Српској још увијек на скромном нивоу, односно извоз покрива само 80 одсто увоза", казао је он.

Подржан је, како истиче – и развој туризма.

"Бањалука има огромне потенцијале који до сада нису искориштени у туризиму, због чега је уведена нова линија подршке – рецептивном туризму. Идеја је да се наше агенције повезују са иностраним и доводе стране туристе који ће овдје провести одређено вријеме", рекао је градски менаџер.

Аријана Ковачевић из предузеће "Техно инде" захвалила је на субвенцији коју ју та фирма добила, истичући да ће средства уложити у повећење продуктивности у производњи.

Захвалност је изразио и Дарио Адамов у име предузећа "Експорт фенестра" која је фокусирана на инострано тржиште.

"Субвенција нам много значи. Осим новчане подршке, много нам значи подршка коју ћемо добити у виду менторства", закључио је он, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана