Бањалучки ученици путују на екскурзију без одобрења школе

Моја Бањалука инфо
Бањалучки ученици путују на екскурзију без одобрења школе

Ученици трећег разреда основне школе „Свети Сава“ у Бањој Луци у априлу иду на петодневну екскурзију на Тару без одобрења школе.

Полазак на Тару заказан је 11. априла, екскурзија траје пет дана и кошта 359 марака. Ипак, директор основне школе „Свети Сава“ и предсједник актива директора бањалучких основних школа Мирослав Попржен за "Моја Бањалука инфо" је рекао да школа са том екскурзијом нема ништа.

- То је у потпуности интерни договор наставника, родитеља и туристичке агенције. Школа с тим нема ништа. Прописи су јасно дефинисали када се и како иде на екскурзије, излете и школе у природи. Ово је приватни аранжман - истакао је Попржен.

Он додаје да су у претходним правилницима биле дозвољене рекреативне наставе и да би пут на Тару могао тако да се тумачи, али актуелни Правилник о извођењу излета, екскурзија и школе у природи не познаје тај облик наставе.

- То је договор са којим школа нема ништа. Зато се и организује за вријеме трајања прољећног распуста. То је као да сте договорили одлазак на море са породицом. Школа то није организовала, јер школа то не може да организује - казао је Попржен.

Родитељи, са друге стране, кажу да то није истина и да је њима речено да екскурзију организује управо школа. Нико, истичу родитељи, ниједног тренутка није поменуо да школа не организује овај петодневни пут.

- Ко ће бити одговоран ако се у тих пет дана било шта деси? Вјероватно родитељи, али како смо могли да знамо гдје шаљемо дјецу када нам то није речено? Нико нам није рекао да школа не стоји иза овог пута и да је то некакав приватни аранжман - истиче један од родитеља.

Проблем је, указују родитељи, и сама дестинација, јер је Правилником прецизирано да се „за ученике прве тријаде излет организује на дестинацији која је од школе удаљена највише до 30 километара“.

- Од основне школе „Свети Сава“ до Таре има 320 километара, односно десет пута више од прописаног. На наш приговор добили смо одговор да екскурзија није обавезна, али то није питање. Право питање је да ли је она по закону - кажу родитељи.

У Министарству просвјете и културе не одговарају на питање да ли ученици трећег разреда могу ићи на екскурзију која је 300 километара удаљена од школе, али истичу да „ученици првог, другог и трећег разреда могу да иду на излете“.

- Школа у природи организује за ученике четвртог и петог разреда, у трајању до пет дана, а екскурзија за ученике осмог или деветог разреда, у трајању до пет дана. Излет је једнодневни или полудневни одлазак у мјесто у којем се школа налази или ван њега с циљем испуњавања одговарајућих циљева и задатака основног васпитања и образовања - истакли су у Министарству.

Екскурзија, излети и школа у природи реализују се, по правилу, на подручју Републике Српске и ФБиХ, с тим да, наводи се даље у одговору Министарства, екскурзија може бити реализована и изван територије Републике Српске и ФБиХ уколико постоји стручна оправданост за ту врсту реализације.

- Школа информише родитеље о програму екскурзије, излета и школе у природи и прикупља податке о заинтересованости родитеља за присуство ученика програму екскурзија, излета и школе у природи, а одлука родитеља о присуству ученика овим ваннаставним активностима је добровољна - одговорили су нашем порталу у Министарству просвјете и културе.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић каже да Правилник треба да се поштује. Не треба, додаје он, правити драму око додатна два или три километра, али око додатних 300 свакако треба.

- Ученици трећег разреда су премали да би ишли на толики пут. Можда треба мијењати и Правилник. Наставници и родитељи требају да суде о томе, јер они то најбоље познају. Сада је одговорност наставника претјерана и огромна - сматра Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана