Бањалучки Паркић од гранита и без тротоара

Весна Поповић
Бањалучки Паркић од гранита и без тротоара

Бањалука - Прва фаза реконструкције пјешачке зоне у улици Бана Милосављевића, популарног "паркића" требало би да почне на јесен а град ће за те радове издвојити 450.000 КМ.

Потврдио је в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић и додао да је то почетак парцијалне реализације великог плана реконструкције пјешачке зоне који би обухватао улице Веселина Маслеше, Бана Милосављевића и дио Алеје Светог Саве.

- Цијели пројекат је скуп, за њега је потребно око девет милиона КМ и тај новац не можемо обезбиједити одједном.  Зато смо се одучили на фазну реализацију и ове године желимо да почнемо - казао је Сандић.

Објаснио је да ће бити подигнути постојећи асфалт.

- Умјесто њега биће постављене гранитне плоче. Неће више бити тротоара већ ће све бити у истој равни. Покушаћемо сачувати што више здравих стабала а биће посађени и нови дрвореди - навео је Сандић.

Додао је да ће бити постављене и нове клупе.

- Циљ је да на јесен почнемо са радовима како би већ ове године могли видјети прве обрисе будућег изгледа шеталишта у центру града - навео је Сандић.

Додао је да овај пројекат није био предвиђен почетком године већ је новац обезбијеђен кроз јунски ребаланс буџета.

Из Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) поручују да је градско шеталиште једно од централних мјеста на којем се задржава велики број туриста.

- Уцртано је на свим мапама и сигурни смо да ће реконструкција дијела пјешачке зоне увелико побољшати туристичку понуду града - рекла је портпарол ТОБЛ-а Бранка Бранковић.

Бањалучани сматрају да је пјешачка зона лице града које заслужује да му се посвети посебна пажња.

- Град је препознатљив по Господској улици те шеталишту које иде према Народном позоришту РС и штета је што до сада није пуно уложено у побољшање њеног изгледа. Само треба пазити да не буде само бетон већ и да има довољно зеленила и клупа за сједење – рекла је мјештанка Лауша Љиљана Митрић.

Јавна чесма

Славиша Сандић је рекао да иако није било предвиђено оригиналним пројектом по идеји градоначелника Игора Радојичића  на овом простору ће бити постављена јавна чесма.

- Архитекте би требало да осмисле њен изглед а у дизајн ће бити укључени и студенти Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета. Путем мини-конкурса они ће предложити рјешења. Јавна чесма неће бити монументална како не би превише доминирала простором већ би прије свега требало да буде функционална - казао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана