Бањалучка Гимназија храм знања већ 120 љета

Весна Поповић
Бањалучка Гимназија храм знања већ 120 љета

Бањалука - И са 120 љета Гимназија је храм знања, мјесто гдје тинејџери проводе најљепше дане младости, школа живота гдје су генерације и генерације стекле образовање за цијели живот! Овим ријечима бивши и садашњи ученици описују Гимназију, која 4. октобра обиљежава 120 година постојања.

Директор Гимназије Зоран Пејашиновић изјавио је јуче на конференцији за новинаре да су поводом великог јубилеја покренута два пројекта.

- Један је набавка 120 рачунара за 120 година постојања школе, а други је изградња сопствене спортске дворане - казао је Пејашиновић.

Истакао је да у школи постоји рачунарско-информатички смјер, али да је опрема дотрајала.

- Вапимо за новом опремом. Обезбиједили смо 40 и треба нам још 80 рачунара како бисмо покрили потребе ученика - јасан је Пејашиновић.

Нова спортска дворана је такође насушна потреба гимназијалаца.

- Покренули смо иницијативу за изградњу нове дворане. Садашња сала, гдје изводимо часове физичког васпитања, стара је 40 година. Јако је мала, неусловна и без простора за публику. Ако све буде како смо планирали, нову спортску дворану изградићемо у сарадњи са компанијом "Инова". Они су спремни да финансирају градњу сале, а да је користе у ваннаставним терминима за потребе Одбојкашког клуба Инова - додао је Пејашиновић.

Истакао је да би се на овај начин растеретила постојећа зграда.

- Ослободили бисмо пет учионица које сада користимо за административне послове, библиотеку и читаоницу. Могли бисмо уписати неколико нових одјељења, а постојећу дворану бисмо претворили у амфитеатар - прецизирао је Пејашиновић.

Власник компаније "Инова" Љубиша Савовић је рекао да је ова компанија спремна да уложи капитал у изградњу дворане.

- Уколико све буде како смо планирали, изградња би почела на љетном распусту како би сљедећу школску годину ученици почели са новом двораном - објаснио је Савовић.

Традиција Гимназије дуга 120 година привукла је и ученицу првог разреда друштвено-језичког смјера Александру Вујовић.

- Сматрам да се по завршетку Гимназије могу уписати на било који факултет. Ово је најквалитетнија средњошколска установа на ширем подручју, тако да је и то био један од разлога за моју одлуку да похађам ову школу - објаснила је Вујовићева.

И ученик четвртог разреда Војислав Гајић рекао је да је због квалитета образовања на крају другог разреда прешао из Грађевинске школе.

- Желио сам да похађам ИБ програм интернационалне матуре, којом ученици стичу међународно признату и веома цијењену диплому. Она им омогућује упис на факултете у свијету. Планирам да студирам у иностранству - додао је Гајић.

Свечана академија

Зоран Пејашиновић је рекао да ће свечана академија бити одржана 4. октобра у 19 часова у згради Гимназије.

- У оквиру прославе 120. рођендана биће одржана и такмичења у кошарци и одбојци. Биће промовисана књига "Орфеј", којом ћемо обиљежити 50 година постојања школског часописа. Наши ученици ће помоћи у уљепшавању вртића "Наша дјеца", тако што ће офарбати ограду - додао је Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана