Бањалуци Златно срце за спортски туризам

Јасмина Перишић
Бањалуци Златно срце за спортски туризам

Бањалука - Међународни центар за развој туризма и угоститељства "Sacen international" прогласио је град Бањалуку за шампиона спортског туризма.

Свечано признање "Златно туристичко срце југоисточне Европе 2014" биће му додијељено крајем априла у Београду, а осим града на Врбасу, признања ће добити, између осталих Београд, Гуча, Опатија...

Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин рекао је да "Sacen international"већ 26 година додјељује награде за најбоље у туризму у југоисточној Европи.

- Потврдили смо своју репутацију и оправдали ову награду. Кањон ријеке Врбас је јединствен природни амбијент у који је град уложио знатна средства за изградњу инфраструктуре, авантуристичке спортове на води, али и за пењачке спортове, флајфишинг и параглајдинг, што је познато ширем аудиторијуму - рекао је Барашин.

Он је додао да је патрола "Sacenа" прошле године боравила у Бањалуци те да је упозната са спортским туризмом и потенцијалом града.

- Ми смо домаћини многим европским и свјетским такмичењима, у кајаку, кануу, рафтингу и многим спортовима на води. Прошле године због поплава није одржано Европско првенство у рафтингу, али ће ове године бити одржано, ако то временске прилике дозволе. Такође смо прошле године били и домаћини мундијала у падобранству - истакао је Барашин.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић је рекла да је ово признање потврда да је Бањалука град спорта и младости.

- Изузетно нам је драго да су препознате наше вриједности, али и напори који се улажу да и у овим тешким временима понесемо овако ласкаву титулу - рекла је Бркићева.

Признање додијељено Бањалуци обрадовало је и предсједника Рафтинг клуба "Кањон" Александра Пастира.

- Драго нам је да смо успјели да учврстимо везу између спорта, екологије и туризма, на чему смо радили годинама. Кањон Врбаса заслужује ту награду, након Свјетског првенства у рафтингу и бројних европских првенстава у кајаку. Сматрам да је кањон Врбаса добио своје мјесто које заслужује и планирамо ићи само напријед - казао је Пастир.

Он је додао да ће ове године у Бањалуци бити одржано Европско првенство у рафтингу, које је прошле године одгођено због поплава.

- Од 19. до 24. маја требало би да буде одрано Европско првенство у рафтингу у нашем граду, али и Европско првенство у кајаку, које је предвиђено за љето. Наш град заиста има јаку везу између спорта и туризма и очекујемо велики број туриста на овим такмичењима - рекао је Пастир.

Признања

"Sacen international" је прогласио прошле године Бањалуку за најгостољубивији град југоисточне Европе. Ове године је та награда припала Порторожу. "Мимоза фест" у Херцег Новом је најбоља туристичка манифестација, док је Београд понио титулу шампиона културног туризма. Опатија је добила награду за најбоље туристичко мјесто, Грчка за најбољу дестинацију југоисточне Европе, док је Охрид добио признање као најбоља континентална дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана