Бањалучанка Сташа Никодиновић на путу знања стигла и до Меркелове

Јасмина Перишић
Бањалучанка Сташа Никодиновић на путу знања стигла и до Меркелове

Бањалука - Млади треба да се боре и без страха конкуришу за све послове и студијске програме. Никада се не зна иза којих врата их чека срећа, вриједно искуство и успјех.

Ријечи су ово двадесетседмогодишње Сташе Никодиновић, дипломираног новинара и комуниколога, која је захваљујући ИПС стипендији ове године пет мјесеци стажирала у њемачком парламенту Бундестагу, гдје је упознала њемачког канцелара Ангелу Меркел.

- Част ми је што сам упознала тако важног државника и тај сусрет нећу заборавити. За то вријеме радила сам у канцеларији посланика Нине Варкен из странке ЦДУ/ЦСУ. Поједине ствари су ме подсјетиле на нашу политичку сцену и борбу између власти и опозиције - рекла је Никодиновићева.

Она је као успјешан студент на Факултету политичких наука у Бањалуци праксу стицала и у медијској кући "Дојче веле" у Бону.

Њена истрајност у стицању праксе и пословног искуства обезбиједила јој је посао акаунт менаџера на самосталним пројектима у једној маркетиншкој агенцији у Бањалуци, гдје данас ради.

- Имала сам среће да одмах по завршетку факултета добијем посао, али веома су ми помогла и искуства која сам стекла пријављујући се на разне студијске програме. Још у средњој школи сам учествовала у програму за размјену средњошколаца па сам тако трећи разред гимназије завршила у Потсдаму у Њемачкој. Трећу годину студија провела сам на једном универзитету у Тексасу, такође путем програма за размјену студената - прича Никодиновићева.

Додаје да су је ова искуства, помоћу којих је савладала њемачки и енглески језик, подстакла да настави да конкурише за студентске програме у сфери њеног интересовања.

- Прво непроцјењиво радно искуство стекла сам конкуришући за стипендију њемачке привреде "Др Зоран Ђинђић" за коју наши студенти мало знају, а која пружа могућност праксе у најпрестижнијим њемачким компанијама. Програм је намијењен студентима завршних година и онима који су тек завршили факултет. Тренутно су у току пријаве за тај конкурс и поручила бих свима који желе да окусе њемачки пословни начин живота да се пријаве - рекла је Никодиновићева, која је као стипендиста овог програма 2012. године пет мјесеци радила као новинар у медијској кући "Дојче веле".

Њемачки медији

Никодиновићева признаје да је задивљена начином функционисања њемачких медија.

- Њихови новинари првенствено имају већу слободу извјештавања. У "Дојче велеу" радно вријеме новинара је често краће него код нас, а ноћне смјене су увијек плаћене. Уопштено, нисам стекла утисак да Нијемци само "црнче" и немају времена за приватни живот. Боље организују слободно вријеме од нас, а већина компанија петком већ у 13 часова завршава радну седмицу - казала је Никодиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана