Бањалучани у страху од пацова

Nezavisne.com
Бањалучани у страху од пацова

Бањалука - Бањалучани који свакодневно шетају и рекреирају се на једној од најпопуларнијих шетачких зона уз обалу Врбаса, на дијелу између Ребровачког и Венеција моста, примијетили су повећан број пацова, који изазивају нелагоду и страх, поготово код жена које овдје долазе с малом дјецом.

Према њиховим ријечима, иако се ту налазе колектори и канализација, у вечерњим часовима уочили су повећан број штакора, који су се размножили, а и преносиоци су бројних болести.

Санела Ч., мајка седмогодишњег дјечака, говори како их је виђала у неуобичајеном броју, поготово предвече и током ноћи.

Дјеца из радозналости знају да обрате пажњу, али с обзиром на то да је ово урбана зона, те да се овдје налази и теретана на отвореном за омладину, али и бројне клупе за одмор, ружан је осјећај видјети ове глодаре.

"Није нормално, иако су у близини Врбас и канализација, на овом изузетно фреквентном дијелу видјети штакора, па они су преносиоци многих зараза, овдје је потребна акција како би се ова појава спријечила", говори она.

Из предузећа "Еко-бел" појашњавају да је систематска дератизација заправо дератизација комплетне канализационе мреже на подручју града, која је рађена за потребе "Водовода", када је сузбијање пацова у питању, те да се она врши у канализационим одводима и уз водотоке ријека током прољећа, а то је већ мјесецима иза нас.

"Често смо знали добити информацију од стране Градске управе о појави животиња које су непредвидиве, а тренутни временски услови погодују развоју штеточина и приласку урбаним просторима, јер траже храну и воду. Провјерићемо о чему се ради на овој локацији и предузети додатне мјере како бисмо осигурали тај дио", изјавила је Јелена Анђић, представник фирме "Еко-бел". Истакла је да су у седмом мјесецу имали дојаву о спорадичној појави пацова на једној јавној површини, те су након кошења, а посредством Комуналне полиције, позвани да додатно осигурају ту површину.

Дератизација у октобру

Из Градске управе напомињу да ће јесењу дератизацију обавити почетком октобра, те да Комунална полиција није имала пријаве од стране грађана.

Владимир Шушњар из "Еко-бела" потврдио је како би ова акција требало да почне од 1. октобра, те да су њихове екипе спремне, али постоји могућност да управо због појаве глодара и ниског водостаја Врбаса јесења деретизација почне десетак дана прије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана