Бањалучани дрва купују на рате

Милош Васиљевић
Бањалучани дрва купују на рате

БАЊАЛУКА - Набавка огрева сваке године велико је оптерећење за кућни буџет, а ове сезоне посебно, јер су цијене надмашиле све рекорде па многи Бањалучани дрва купују на рате.

Трговци огрева за “Глас Српске” кажу да се највише траже дрва, а у стопу их прате пелет и угаљ.

Бањалучанин Милан Бабић више од 30 година бави се продајом дрва. Како каже, ово му је главни начин за допуну кућног буџета. Ове сезоне, каже, примјетно је да многи огрев узимају на рате.

- Сировине су поскупјеле, а то није заобишло ни нас. Многи купци траже да плате на рате због инфлације и поскупљења. Већина становника је припремила огрев, али за разлику од ранијих година, ова је специфична по томе што људи купују мање дрва па онда у јануару и фебруару докупе још који метар - казао је Бабић.

Лани је метар неисцијепане буковине коштао 85 КМ, а ове године се не може наћи испод 100 КМ па чак и 120 КМ.

Трговци пелета рекли су за “Глас Српске” да су ове године имали великих проблема због несташице овог огрева.

- Није само проблем цијена него и несташица. Људи не купују више велике количине као некада кад је пелет био јефтин. Сада узму по врећу пелета која кошта 14-15 КМ - истакао је продавац пелета, који није желио да му објавимо име.

Продавци угља кажу да је ове године тешко доћи до овог огрева.

- Камиони су на утовар угља чекали седмицама. Чини ми се да никад није било веће интересовање за угаљ иако је и он поскупио. Тона угља кошта више од 200 КМ, што је око 30 КМ више него лани - појаснио је овај трговац угљем.

Многобројни Бањалучани због високих цијена проналазе алтернативе, те прелазе на гријање на струју.

- Грађани се највише грију на дрва, јер је пелета све мање, а често се одлучују и за гријање на струју - нагласио је овај трговац.

Предсједник градског Удружења пензионера Зоран Улетиловић каже за “Глас Српске” да пензионере припрема огрева удари по џепу сваке године.

- Ми смо се и раније обраћали Шумском газдинству Бањалука и они су нам рекли да нису у могућности да обезбиједе велике количине дрва због других обавеза, али да пензионери могу да дођу до њих са чеком и добију могућност да плате на рате. Проблем је што морамо обезбиједити превоз, па немамо поново никакву рачуницу - рекао је Улетиловић.

Снијег

Мјештанин Бронзаног Мајдана Мирко К. каже да је за ову зиму припремио 17 метара дрва, што ће, сматра он, бити сасвим довољно за хладне дане.

- У Бронзаном Мајдану је већа надморска висина па буде доста хладније и буде више снијега него у граду. Дрва су поскупјела, али припремили смо довољно за зиму - рекао је Мирко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана