Бања Лука дио пројекта „Топ 100 прича – Зелене дестинације“

Г.С.
Бања Лука дио пројекта „Топ 100 прича – Зелене дестинације“

БАЊАЛУКА – Највећи град Републике Српске постаће дио пројекта „Топ 100 прича – Зелене дестинације“ , наводе из Туристичке организације Бање Луке.

Ова прича веже за одржавања Свјетског првенства у рафтингу, које ће и ове године бити одржано на ријеци Врбас, наводе из  Туристичке организације.

- Ово је једно у низу свјетских такмичења у екстремном воденом спорту, али је свакако прво Свјетско првенство које ће се одржати искључиво на домаћој ријеци и управо у једном од најљепших села свијета – Крупа на Врбасу. Досадашња такмичења су била подијељена између ријека Врбаса и Таре – наведено је у ТОБЛ-у.

Додају како, међу живописним селима Италије, Аустрије, Чилеа, Еквадора, Марока, Швајцарске, Шпаније, Кине и остатка свијета , а које би требало посјетити, нашло се и село из околине Бање Луке – Крупа на Врбасу.

Подсјећају и то како се Крупа се налази на листи која одаје признање руралним дестинацијама које су прихватиле туризам као покретач развоја и нових могућности.

-“Најбоља села свијета“ Свјетске туристичке организације, пројекат је Туристичке организације Бање Луке, а којим је Крупа на Врбасу уврштена на листу међу 52 најбоља села свијета. У међувремену, у складу с листом надоградње од 32 села свијета, на којој се налази и Крупа на Врбасу, имали смо двије посјете ангажованог експерта, а наредне 2025. године, Крупу на Врбасу ћемо кандидовати на листу 20 најбољих села свијета. Ово је једино село из Републике Српске и БиХ које се нашло на престижној листи – казали су из Туристичке организације.

Напомињу и како, други успјешно реализован пројекат под називом „Најљепша села Босне и Херцеговине“ је пројекат којим је Крупа на Врбасу уврштена и на листу 14 најљепштих села БиХ, те је у складу са добијањем овог признања, Туристичка организација поставила је туристичку сигнализацију на улазу и излазу села.

-Посебан печат на туристичку промоцију Бања Луке, а кроз чланство „ЦИФФТ“ је и филм „Разгледница из неодољиве“, који је резултат сарадње Туристичке организације Бање Луке и Центра за развој пољопривреде и села. Филм је пријављен на чланство Међународног удружења фимских фестивала „ЦИФФТ“ , од стране Туристичке организације, а приказиваће се на девет свјетских фимских фестивала туристичког филма. На фестивалу у Португалу освојио је награду за најбољу урбану дестинацију, али и награду на феститвалу у Јапану одржаном у марту ове године. Исти је пријављен на фестивал у Њујорку на оцјењивање. Поред фестивала у Јапану и Њујорку, филм ће бити приказан на фестивалима у Лос Анђелесу, Шпанији, Аустрији, Србији, Хрватској, Француској, Грчкој – додају из Туристичке организације Бање Луке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана