Бан Милосављевић и Кочић барјактари на новом приједлогу грба

Весна Поповић
Бан Милосављевић и Кочић барјактари на новом приједлогу грба

Бањалука - На најновијем приједлогу грба града налази се народни трибун Петар Кочић и човјек који је најзаслужнији за развој Бањалуке бан Светислав Милосављевић, као и градски симболи попут тврђаве Кастел, ријеке Врбас, кљунова дајак чамца и листова дивљег кестена. Ту је и краљевска круна на којој је Градска управа.

Три верзије новог грба урадио је познати београдски хералдичар, професор Драгомир Ацовић. 

Његових руку дјело наћи ће се данас на сједници Комисије за прописе, представке и спровођење Етичког кодекса Скупштине града, која прије засједања градског парламента треба дати суд.

- Нисам видио нови грб, а то ће се вјероватно десити на данашњој сједници, тако да још не могу да дам коментар - рекао је предсједник Комисије и одборник ДНС-а Стојан Вукајловић.

Хералдичар Драгомир Ацовић предложио је грб у три величине. Мали, који се најчешће користи, те средњи и велики, који користе само градоначелник и предсједник Скупштине града.

- Одлуком Уставног суда РС, али и опредјељењем Градске управе, дефинисано је шта се тражи да садржи тражени симбол. По Уставном суду елиминисано је 90 одсто тема које би се, историјски гледано, могле наћи на грбу. Онако како је он пресудио, буквално не можете да се позовете ни на шта из историје а да се то не протумачи да је или увредљиво за неки од народа или да се у томе неко не препознаје - истакао је Ацовић.

Објаснио је да када се то елиминише, не преостаје много елемената који посједују одређени симболички потенцијал.

- Тако је таксативно речено да предлог треба да садржи тврђаву Кастел, реку Врбас и дајак чамац. Када се то све стави, избор је само како да се ти мотиви заједно уклопе. Постоје одређени елементи изван основног штита грба који могу проширити симболе који се користе - навео је Ацовић.

Неуставан симбол

Предложени грб, који је израдио Ацовић, требало би да замијени досадашњи симбол града, који је Уставни суд РС 2013. године прогласио неуставним, уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само једног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана