Бајкери загрмјели градом

Весна Поповић
Бајкери загрмјели градом

Бањалука - Трг Крајине био је протеклог викенда рај за заљубљенике у моторе, а градом на Врбасу је поводом отварање мото-сезоне продефиловало око 600 бајкера.

Поред домаћих возача, своје двоточкаше, свима који су се затекли у центру града, показали су и мотористи из Словеније и Хрватске. Сви су имали исту поруку – "Сви треба да се друже и поштују као што то раде мотористи".

Почасни члан мото-клуба "Дарувар" Горан Бенце на свом двоточкашу је у протеклих 40 година прешао милион и 200 километара и обишао чак 49 држава.

- Прошло љето сам био у Техерану, али и близу ратишта као што је Јужна Осетија и Курдистан - испричао је Бенце.

С обзиром да се за мото-клубове обично везују ружне ствари, он истиче да бајкери окупљањима желе показати да то није истина и да су они против било какве мржње.

- У Бањалуци су се на једном мјесту окупили мотористи са подручја бивше Југославије и то показује да међу бајкерима нема разлике и неслагања у вези са питањем политике, вјере, боје коже. Многи људи би требало да се угледају на нас - каже Бенце.

Сличну поруку имао је и Асим Нардановић који је први пут, са шест чланова мото-клуба "Уна мотори" из Цазина, дошао у Бањалуку на отварање мото-сезоне.

- Волим људе, моторе и дружења. Бајкери су људи без предрасуда, дружимо се на просторима цијеле бивше Југославије. Волио бих да се народ бар приближно дружи, воли и поштује колико се ми поштујемо - рекао је Нардановић.

Мотори на Тргу Крајине привукли су пажњу бројних пролазника, а најодушевљенији двоточкашима су били најмлађи.

Ни старији нису били имуни, а један од њих је и Бени Шмит из Швајцарске, заљубљеник у моторе. 

- Све лијепо изгледа, нисам знао да у Бањалуци има бајкерска сцена.  Имам  мотор и често га возим - рекао је Шмит.

Организатор окупљања бајкера био је мото-клуб "Исток" у којем су изразили задовољство одзивом.

- Чини се да је ово највећи одазив на отварању мото-сезоне у Бањалуци. Дошли су нам пријатељи са свих страна. Очекивали смо око 400 учесника, али према процјенама дошло их је око 600. То је значајно, поготово када се узме у обзир да је то обично број мотора који се појави на једној осредњој моторијади - казала је Марија Граховац из овог мото-клуба.

Бајкери су се прије заустављања на Тргу Крајине, окупили у ронилачком клубу "Бук", одакле су у поворци кренули пут града.

Чланови избјегличке породице прихваћени у родном Мјанмару

Слобода

Отварање овогодишње мото-сезоне није желио пропустити ни Љубиша Бралић из мото-клуб "Горњи Подграци"

- Вожња на мотору је слобода и дружење, то је посебан осјећај који се не може описати, то се једноставно доживљава. Сједнем на мотор и возим се, политика ме не занима - казао је Бралић и додао да на окупљања моториста у региону иде када успије да се организује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана