Аутобуске карте у Бањалуци по старим цијенама

Јелена Танацковић
Аутобуске карте у Бањалуци по старим цијенама

БАЊАЛУКА - Продаја мјесечних карата за јун у јавном градском и приградском превозу почела је јуче, а грађани ће их плаћати по старим цијенама, док је трошкове поскупљења преузео град.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор “Аутопревоза” Дејан Мијић и додао да су превозници по инструкцијама надлежног градског одјељења обавезни да се придржавају одлуке Скупштине града и важећих појединачних уговора.

- Грађани плаћају износе као и до сада, а разлика ће бити фактурисана граду по завршеној продаји, такву инструкцију смо добили из Градске управе. У пракси смо дужни да на маркицама искажемо цијене које су предвиђене цјеновником, а законска обавеза је да се оне наруче раније како би биле одштампане до почетка продаје карата - објаснио је Мијић.

Нагласио је да ће, уколико цијена нафте порасте у наредном периоду, превозници поднијети нови захтјев о поскупљењу у складу са уговором.

Мијић истиче да превозници настављају да финансирају превоз док град не исплати договорени дио.

- Опет превозници дају одређени уступак с циљем рјешавања овог проблема. Пристали смо на то и у складу је са одлуком - казао је Мијић.

Како каже, потребно је да се зна да су предузећа јавног превоза стварана годинама и да запошљавају више од стотину радника.

- Покушавамо да спасимо предузећа и радна мјеста, а да свој посао одрађујемо онако како треба и да нам буде плаћен. Не чекамо неку милостињу или било какве субвенције, желимо да нам се карта плати у складу са економском цијеном - казао је Мијић.

Актуелна администрација стоји при ранијем ставу, а то је да нема довољно новца да покрије амандмане које је уложио СНСД.

- Очекујемо да ћемо та средства добити у складу са одлукама које су донесене. Уколико тако не буде, видјећемо даље потезе. У сваком случају то је преузета обавеза, а не договор - нагласио је Мијић.

На питања када ће и којим категоријама превозника град исплатити субвенције, јуче нисмо добили одговоре у Градској управи.

Скупштина

Одборници Скупштине града усвојили су нови цјеновник у јавном аутобуском превозу уз амандмане Клуба одборника СНСД, који, између осталог, предвиђа да поскупљење карата иде на терет града. Из СНСД-а су одговорили да повећање цијене карата на терет грађана не долази у обзир. Предлагали су током расправе да град обезбиједи новац тако што ће одустати од пројеката који у овом моменту нису пријеко потребни, као што је реконструкција старог моста у Трапистима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана