Аутобуси треба да возе као прије пандемије

Илијана Божић
Аутобуси треба да возе као прије пандемије

БАЊАЛУКА - За Крупу на Врбасу и Агино Село нема довољан број полазака аутобуса, јер је након ситуације изазване вирусом корона број полазака са осам смањен на свега три што није довољно. То тврде мјештани који су се обратили “Гласу Српске” и наводе да им тренутни ред вожње никако не одговара, јер им је отежан одлазак на посао и повратак кући. Истичу да се неријетко због гужви не поштује социјална дистанца прописана због пандемије вируса “ковид 19”.

- Прије проблема са короном аутобуси за Бочац и Агино Село имали су осам полазака. То нам је одговарало јер су кретали у шест часова ујутру, а посљедњи из града је возио у 22.20. Сада имамо само три поласка и то у десет, 15.10 и 19.10 часова што је веома мало - рекао је Радомир Ристић из Леденица.

Нагласио је да је због тога веома тешко да стигну на вријеме на посао, али да је компликован и повратак из града.                                                                                                     

- Људи који раде другу смјену не могу да се врате кући, то је велики проблем.  Не исплати нам се куповати мјесечне карте, а другог избора немамо. Такође, због малог броја линија аутобуси су претрпани и не можемо да испоштујемо мјере одстојања које су наложене у епидемиолошкој ситуацији. Све то нас забрињава - рекао је Ристић.  

Додао је да би било најбоље да се врати стање од прије пандемије вируса корона  како би људи који живе на овом крају града могли као и раније да одлазе на посао и враћају се, али и да буду одговорни у вези са питањем здравља.

Мјештанин Агиног Села Милан Радоњић казао је да ни становницима овог мјеста никако не одговара редуковани број вожњи јавног превоза.

- Проблем је када треба да одемо до града, доктору или у куповину. Ограничени смо превозом, а о одласку на посао и да не говорим. Ово је стварно катастрофа. Навикли смо на број вожњи који је био прије епидемиолошке ситуације и много би нам свима значило да се уведе још линија - рекао је Радоњић. 

Шеф одсјека за саобраћај Славко Давидовић казао је да ће Одјељење за саобраћај и путеве настојати да прилагоди јавни превоз мјештанима уколико то буде неопходно.                                                                                         

- Прије епидемиолошке ситуације љетњи ред вожње из Крупе ка граду имао је шест полазака из Агиног Села и два поласка из Бочца. Дакле, укупно осам полазака. Тренутни број линија које возе из Крупе ка граду је пет, јер се ради о редукованом  љетњем режиму који је прилагођен ситуацији изазваној вирусом корона. Пратимо ситуацију свакодневно, те уколико постоји потреба за додатним поласцима биће уведени - рекао је Давидовић.

  “Бочац турс”

Из предузећа “Бочац турс” које је задужено за превоз путника на релацији Бањалука - Крупа на Врбасу - Агино Село - Бочац истакли су да је уведен љетњи ред вожње, те да су капацитети смањени на 50 одсто.

- Имамо  три поласка из Агиног Села, један из Бочца и један из Крупе на Врбасу.  То је укупно пет полазака у току дана. Аутобуси за Агино Село и Бочац пролазе кроз Крупу и увијек су мјештани пратили ред вожње. Линија која вози за засеок Рацуне у Крупи на Врбасу има полазак ујутру у пет и десет часова и нисмо до сада имали ниједног путника - рекли су из “Бочац турса”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана