Асоцијација бањалучких културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама: Уједињени у мисији очувања традиције

Александра Тодоровић
Асоцијација бањалучких културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама: Уједињени у мисији очувања традиције

БАЊАЛУКА - Ради подизања свијести о значају културних вриједности, љепоте и снаге традиције и народних обичаја, основана је Асоцијација бањалучких културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама (АБКУДА).

Ова Асоцијација обједињује пет утемељивача изворних вриједности на подручју града, односно АНИП “Маслеша”, РКУД “Пелагић”, КУД “Чајавец”, КУД “Пискавица” и КУД “Свети Сава”.

Из Асоцијације су поручили да им је крајњи циљ побољшање статуса културно-умјетничког аматеризма.

Из Културно-умјетничког друштва “Чајавец” казали су за “Глас Српске” да је ријеч је о јединственом савезу чија је сврха заједничко унапређење локалног културно-умјетничког стваралаштва, које је и прије увођења строгих епидемиолошких мјера било недовољно цијењено.

- Традиционално насљеђе има оквире утемељене у изворној музици, кореографији, обичајима и народној ношњи - истакли су из КУД-а “Чајавец”.

Додали су да су и остала културно-умјетничка друштва са подручја града добродошла уколико испуне потребне услове за чланство.

- Поносни смо на овај, усуђујем се рећи историјски тренутак. Ујединили смо се и поред ситних размирица и несугласица које смо имали те надвладали сукобе и сви заједно кренули ка суштинском циљу, а то је очување традиције и љубави према умјетности - поручили су из КУД “Чајавец”.

Из АНИП “Маслеша” казали су да је оснивање Асоцијације од великог значаја за све чланице, како за међусобну сарадњу и реализацију заједничких пројеката, тако и за преговоре са локалним и републичким институцијама с циљем побољшања статуса и издвајања већих средстава за промоцију културно-умјетничког аматеризма.

- КУД-ови и ансамбли су удружења која окупљају велики број дјеце и омладине, с циљем подизања свијести о значају културе, али и здравог окружења за одрастање. Већи број стручних људи може кроз сарадњу понудити више квалитетних приједлога и пројеката, тако да смо сигурни да ће Асоцијација додатно подићи квалитет рада и обогатити понуду културно-умјетничког програма - казали су из АНИП “Маслеша” за “Глас Српске”.

Сарадња

Идеја о формирању АБКУДА настала је почетком 2020. године, а оснивачком скупштином одржаном 8. септембра ове године започео је и формално-правни дио званичне регистрације којом је омогућено конкретније дјеловање и боља сарадња, саопштили су из Асоцијације.

- Град је у овој години повећао издвајање за функционисање културно-умјетничких друштава за 30.000 КМ - саопштили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана