Архитекте осмишљавају мост у Доцу и центар града

Илијана Божић
Архитекте осмишљавају мост у Доцу и центар града

Бањалука - Град ће овог мјесеца расписати два међународна архитектонско-урбанистичка конкурса за идејно рјешење моста преко Врбаса у Доцу и будућег изгледа централне пјешачке зоне од улице Николе Тесле до улице Васе Пелагића.

На конференцији за новинаре градоначелник Игор Радојичић  казао је да је мјесецима рађено на припреми ових докумената, а дуго времена и на идејама.

- Конкурс за нови мост у Доцу биће отворен од 10. јула до 30. септембра, а за централно подручје града од 17. јула до 31. октобра. Двије комисије су усвојиле комплетан расписни текст и наградни фонд. Надамо се да ћемо добити много креативних и квалитетних идеја из иностранства за мост, који треба да буде нови симбол града - рекао је Радојичић.

Како је нагласио, грађевина неће имати само функционалну него и естетску вриједност.

- Наградни фонд за најбоље идејно рјешење будућег моста износи 40.000 КМ, а централног подручја 48.000 КМ - истакао је Радојичић.

Када је у питању центар града, градски архитекта Иван Рашковић истакао је да простор од старе аутобуске станице, преко паркинга и Храма Христа Спаситеља, према улици Васе Пелагића представља спој различитих, независних амбијената за које треба да буде пронађено јединствено рјешење.

- У Видовданској улици планом су предвиђене гараже за возила, чиме би централна зона била ослобођена паркирања по улицама, што је императив сваког савременог града. Конкуренти треба да осмисле капацитет гаража, како надземних, тако и подземних - истакао је Рашковић.

Нагласио је да ће испред Музеја савремене умјетности конкурсом бити осмишљен трг који ће уз задржавање постојећег зеленила створити услове да културни програми музеја буду проширени.

- Тежиште је на рјешавању партера, зелених површина, поплочавања те пјешачких стаза и градске чесме. Конкурс захтијева да буде одређено мјесто споменика. Неопходно је да фигура бана Милосављевића буде дислоцирана како би на том мјесту био постављен споменик палим борцима Отаџбинско-одбрамбеног рата - рекао је Рашковић.

Пејзажни архитекта Огњен Шукало казао је да је циљ конкурса да буде пронађено најквалитетније рјешење за будући мост, укључујући и непосредно урбанистичко окружење.

Трећи конкурс

У потрази за најбољим креативним рјешењима послије дуго времена биће расписана два међународна конкурса, казао је градоначелник Игор Радојичић.

- Спремна је студија за мултифункционалну конгресно-конференцијску дворану, што представља трећи велики пројекат, а веома брзо имаћемо припремни конкурс и за ово -  најавио је Радојичић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана