Апел из Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства”: Расте број корисника, хране све мање

Јана Кезић
Апел из Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства”: Расте број корисника, хране све мање

БАЊАЛУКА - Из Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства”, у склопу којег ради јавна кухиња “Оброк љубави”, апелују на све суграђане добре воље и великог срца да им помогну како би обезбиједили основне намирнице за припрему оброка за кориснике.

Предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић рекао је “Глас Српске” да им је потребна помоћ добрих људи, јер свакодневно праве велику количину оброка за социјално угрожене суграђане.

- Највећи проблем је увијек храна, јер дневно припремимо између 600 и 800 оброка, што говори да је ријеч о огромним количинама хране, а уз то помоћ “Мозаика пријатељства” на различите начине тражи више од 1.400 људи - рекао је Субашић.

Да би један ручак био направљен, како објашњава, потребно је скоро 100 килограма кромпира.

- Све намирнице су знатно поскупјеле, па тако врећа кромпира данас кошта 13 КМ. Осим кромпира, најпотребнији су и пасуљ, купус, мрква и црвени лук, јер је то оно што се стално користи у припреми оброка - казао је Субашић.

Са донацијама одјеће, како прича, немају проблем, јер имају постављене контејнере за одјећу које суграђани често пуне.

Субашић је подсјетио да је током јануара било доста празника те да су правили неколико свечаних ручкова.

- И сваки пут смо мислили да од тога не можемо више оброка спремити и да не може доћи више људи. Међутим, показало се другачије, јер је само на божићном ручку било између 450 и 500 људи - каже Субашић.

Додао је да је током празника у њиховој јавној кухињи спремљено више од 4.000 оброка.

- Уз Божију и помоћ добрих људи, све је прошло и боље него што смо се надали. Трпеза је била веома богата, а дружење је употпунила и музика уживо - рекао је Субашић.

Објаснио је да су људи уз сваки ручак добили и хуманитарне пакете, што им је било посебно драго.

Субашић истиче да им свака донација много значи, али да су им, ипак, најдраже донације од малишана.

- Колико њихова безазленост, доброта и потреба да већ као мали помогну људима око себе нема цијену, то нам њихове добре душице показују својим изузетним дјелима. Тако је неки дан једно дијете донијело сву своју уштеђевину како бисмо ми његовим вршњацима купили кифле за ужину - рекао је Субашић. Додао је да ова, али и још сличних прича управо дају снагу да истрају у свему што раде.

Помоћ за Банију

Мирослав Субашић каже да је у току хуманитарна акција за помоћ народу Баније, те позивају све који могу да позову хуманитарни број 1415.

- Позивом на број 1415 дарујемо једну КМ становницима Баније који већ трећу зиму проводе у неусловним просторијама и контејнерима - рекао је Субашић. Додао је да је број активан до краја овог мјесеца, те истакао да је циљ да буде прикупљено по 30.000 КМ за изградњу три куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана