Апел из Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства”: Потребна помоћ волонтера за припрему свечане трпезе

 Јана Кезић
Апел из Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства”: Потребна помоћ волонтера за припрему свечане трпезе

БАЊАЛУКА - Поводом предстојећих никољданских, новогодишњих и божићних празника Хуманитарно удружење “Мозаик пријатељства” намјерава да и ове године кориснике јавне кухиње “Оброк љубави” обрадује традиционалним свечаним ручковима, а за то ће му бити потребна помоћ волонтера.

Недавно су у овој јавној кухињи помагали студенти Филолошког факултета и Факултета политичких наука (ФПН) Универзитета у Бањалуци који су спремно заврнули рукаве те гулили и сјецкали кромпир, мркву, лук и месо.

- Ови послови изискују заиста много времена, али уз помоћ ових дивних младих људи све је урађено са лакоћом уз смијех и здрави хумор - казали су у “Мозаику пријатељства”. Циљ је да студенти кроз волонтирање уче о хуманитарном раду и емпатији према људима који тешко живе.

- Покушаћемо у наредном периоду анимирати што више студената да помогну “Мозаику пријатељства” - рекао је новинарима професор ФПН-а Бањалука Небојша Мацановић.

Предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић за “Глас Српске” каже да им волонтери знатно олакшавају рад. Како је додао, у сусрет предстојећим празницима желе да се њихови корисници осјећају што љепше.

- У плану је да направимо седам свечаних ручкова, и то за Светог Николу, Нову годину те католички и православни Божић, за дјецу, стара лица и бескућнике. Обезбиједићемо и музику, а на свечаној трпези биће послужени сарма, месо, колачи и пита - рекао је Субашић.

Сваког дана у овој јавној кухињи зготове од 600 до 800 оброка, те храну за још 60 корисника Дневног центра за стара лица.

- Стално апелујем на све људе доброг срца да нешто купе, донесу или сами направе, што би можда и било најљепше. Били бисмо пресрећни када би више суграђана направило колач, питу, салату или да купе месо, па да донесу - рекао је Субашић. На тај начин, како каже, сви заједно учествујемо у дочекивању празника, а с циљем да и они људи који немају од чега да живе буду срећни и да им празници буду срећнији.

- На прошлом ручку смо имали између 300 и 500 људи, који су добили пакете намирница да понесу кући, а добили су и торту на крају. Вјерујте да их је много плакало од среће - рекао је Субашић.

Сваки дан у кухињи, како каже, имају од пет до десет помагача.

- У спремању свечаног ручка учествује око 30 људи, јер треба припремити само око 1.500 сарми. Сви заинтересовани за волонтирање могу се пријавити сваки дан у нашим просторијама у Обилићеву или путем “Фејсбук” странице “Мозаика пријатељства” - каже Субашић.

Заједништво

Мирослав Субашић каже да “Мозаик пријатељства” претежно чине људи које је друштво много пута одбацило.

- Пресрећан сам што уз помоћ пријатеља, града и цијеле земље сви чинимо “Мозаик пријатељства”, те што смо ту за њих и чинимо да им буде боље - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана