Андреј Замоло најбољи дајакаш

Данијела Стоканић
Андреј Замоло најбољи дајакаш

Бањалука - Предсједник бањалучког "Дајак клуба" Андреј Замоло побједник је прве Ред бул дајак трке одржане на ријеци Врбас.

У конкуренцији 35 љубитеља вожње чамцем који су се такмичили у недјељу, други је био Драган Бабић, а трећи Игор Кузмановић.

Замоло је и био највећи фаворит за титулу, а већ је у првом кругу супарнике оставио далеко иза себе.

- "Ред бул дајак трка" је другачија од традиционалне, потребна је велика спретност и то је ефективна спринт трка гдје се мала грешка плаћа испадањем. Финална трка је била неизвјесна, моји највећи ривали су били у финалу. Нисам био сигуран у исход, али побиједио сам - рекао је Андреј након побједе.

Додао је да овај спорт воли јер је рођен покрај ријеке Врбас. 

- Посвећеност изради чамаца и вожњи и та велика љубав дају ти предност над другим такмичарима. Ако осјетиш чамац како плови и како га носе брзаци, онда је успјех у трци пуно извјеснији - истакао је  Андреј.

Такмичари су возили по "4-крос" систему, то јест четири такмичара стартовала су истовремено. Поред тога што су возили узводно, низводно и дијагонално, своју спретност су показали и вожњом кроз капије, окретима и сличним маневрима.

Упркос јакој киши, 32 такмичара су се храбро борила са набујалим Врбасом, бодрени од стране неколико стотина навијача које ни пљусак није спријечио да уживају у борби најбољих дајакаша и пруже подршку својим фаворитима.

Киша  је дајакашима је знатно отежала трку. Водостај Врбаса је знатно нарастао, а како се формат "Ред бул дајака" битно разликује од традиционалних трка дајаком, јер се ради о спринт трци која захтијева и велику техничку вјештину, било је доста превртања и судара. Но, све је прошло у оквирима спортског фер-плеја и без казни од стране судија.

Традиција

Андреј долази из породице са великом дајакашком традицијом. Његов покојни отац Антонио је правио чамце и био првак традиционалних дајак трка 12 година, па је љубав према дајаку прешла са оца на сина.

Андреј вози дајак 27 година, а првак је био чак 16 пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана