Амерички стафорд напао дијете у Бањалуци

ГС
Foto: srpskainfo.com

БАЊАЛУКА - Пас расе Aмерички стафорд напао је 22.08.2021 око 12:00 малољетну дјевојчицу у хаустору једне зграде на Старчевици, преноси портал Српскаинфо.

– Док сам се пењала малим степеницама које воде до лифта, видјела сам пса како без брњице трчи низ степенице. Помјерила сам се у страну, очекујући да ће проћи поред мене и изаћи напоље. Нажалост, он је кренуо ка мојој кћерки, која је претрнула од страха, те наскочио на њу и почео да је гризе. Беспомоћно сам стајала и вриштала, ништа нисам могла да урадим док сам гледала како се моје дијете склупчало пред великом чељусти звијери. Не познавајући нарав такве животиње, нисам се усудила да приђем, плашећи се да бих ситуацију учинила још гором – прича Љ.М, мајка дјевојчице, за Српскаинфо.
Повреде

Запомагање и вриску су чули станари зграде, али и власница пса В.Р.

– Сви смо били у паници. Власница је једва одвојила свог пса од наше дјевојчице и одвела га у стан. Након тога, мој супруг је узео преплашено дијете, које је било крваво. Убрзо смо схватили одакле крв допире, те се суочили са тешком спознајом – звијер је нашем дјетету одгризла трећину ушне шкољке! Такође, примјетили смо и подлив на оку – присјећа се видно потрешена Љ.М.

„Срећа у несрећи“, тако она описује ситуацију која је држи будном ноћима, јер је свјесна да је исход могао бити много гори.

– Наша дјевојчица је у тренутку напада спустила главу, што јој је спасило живот. Да је подигла главу, исход би био фаталан – прича она.

Дјевојчица је претрпјела физичке повреде, али психичке ране ће, каже Љ.М, много теже зацијелити.

– Након напада пса на наше дијете, супруг и ја смо позвали хитну помоћ, али и полицију, која је убрзо дошла на терен. Упућени смо с дјететом на Клинику за ухо, грло, нос, гдје су јој без анестезије ставили копче на повријеђено ухо. Сјећам се да је наша дјевојчица вриштала, након чега сам се онесвијестила – присјећа се Љ.М. агоније кроз коју је прошла њена породица.
Тужба

Након што је повреда санирана, љекари су их упутили на Клинику за инфективне болести.

– Тамо јој је дата прва доза серума против бјеснила, јер у том тренутку нисмо имали никакве податке о псу; нисмо знали да ли је вакцинисан. Након тога, отишли смо кући, гдје се већ данима суочавамо са страхом који се родио тог 22. августа – прича саговорница Српскаинфо.
Полиција је по њиховом повратку из болнице, изашла на терен, те су направили записник.

– Рекли су ми да ће Тужилаштво против ње подићи пријаву за кривично дјело угрожавања јавне безбједности. Свјесна сам како то функционише у нашој држави, казне су минорне у односу на оно шта је моје дијете проживјело. Из тог разлога одлучила сам да је приватно тужим, јер не желим се то понови било којем дјетету. Она је неодговорна особа, која се тако опходила према псу, али и према својим комшијама и осталим грађанима, за које је свака шетња, током које њен пас није носио брњицу, била потенцијална опасност. Томе свједоче и двије прекршајне пријаве које је добила за такво неодговорно понашање – прича Љ.М.

Додаје да се В.Р, на захтјев заједнице станара, иселила из зграде.

– Ситуација која је задесила моју породицу била је показатељ осталим станарима да се неодговорном понашању, којим би могао бити угрожен живот неког другог дјетета или одрасле особе, мора стати у крај. Видно потресени, али и уплашени за сигурност своје дјеце, једногласно смо инсистирали да дотична напусти зграду, што је она и учинила – рекла је Љ.М.

Њени будући кораци, када је у питању овај немили догађај, каже, ићи ће ка једном циљу – да се ништа слично не догоди ничијем дјетету.

Из Полицијске управе Бањалука за "Глас Српске" су портврдили да се напад десио не наводећи детаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана