Амбуланте пуне и без амброзије

Весна Поповић
Амбуланте пуне и без амброзије

Бањалука - Сезона цвјетања амброзије тек слиједи а у градским амбулантама је повећан број пацијената који се обраћају за помоћ љекару због алергијских реакција.

Потврдила је начелник службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука Косана Станетић и додала да су најчешћи симптоми кихање, кашљање, цурење носа, црвенило очију, умор и раздражљивост.

- Најадекватнији начин да се ублаже симптоми алергија су избјегавање контакта са алергенима, повећана хигијена, често прање постељине, те туширање и прање косе, јер се полен највише скупља на коси и одјећи - додала је Станетићева.

Објаснила је да влага или плијесан некада могу појачати симптоме алергије па се препоручује често провјетравање и одржавање хигијене просторија.

- У случају акутне алергијске реакције, потребно је одмах се јавити љекару ради адекватне терапије - рекла је Станетићева.

У Пољопривредном институту Републике Српске су потврдили да мјерење концентрације полена алергеногених биљака траве, липе, јове, коприве…  у ваздуху још није почело.

- Тешко је рећи да ли и када ће почети јер још нисмо добили  новац од града за те потребе - рекли су у институту.

Додали су да још није касно да та мјерења почну јер како кажу цвјетања коровских биљака траје и до новембра. 

Упозорили су да ускоро почиње ударна сезона цвјетања коровске биљке амброзије.

- Веће концентрације полена амброзије могу  проузроковати алергијске реакције и код оних који иначе немају проблема са алергијама - навели су у институту.

На годишњем нивоу за те намјене потребно је 25.000 марака.

Ранијих година Бањалучани су се у прољетном и љетном периоду могли ослонити на податке, који су свакодневно ажурирани, о концентрацији различитих врста полена у ваздуху.

Вриједности су објављиване на такозваном поленском семафору на интернет страници града Бањалука. Поред дневних информација објављиване су и прогнозе за идуће дане како би се грађани могли припремити.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да у овогодишњем буџету града није издвојен новац за мјерење концентрације полена алергеногених биљака у ваздуху.

- Покушаћемо преусмјеравањем новца са других ставки обезбиједити потребна средства - додао је Гаврановић.

Кошење

Према најавама из Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја средином јула је планирано кошење јавних простора на којима је евидентирана амброзија.

- Те активности трајаће до средине октобра - рекли су у Одјељењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана