Амбуланте на услузи до краја године

Весна Поповић
Амбуланте на услузи до краја године

Бањалука - Упркос чињеници да је у амбулантама породичне медицине у мјесним заједницама: Куљани, Чесма, Ада, Паприковац и Мотике број регистрованих грађана испод минимума, оне ће остати на располагању пацијентима до краја ове године.

Правилник који уређује ову област предвиђа да један тим породичне медицине има 2.000 корисника док је у овим амбулантама до сада регистровано укупно 3.779 грађана.

У Градској управи су потврдили да је град за свих пет амбуланти продужио уговоре о закупу у 2016. години.

Објаснили су да је то урађено са циљем да се одржи доступност услуга примарног нивоа здравствене заштите.

- Позивамо грађане ових мјесних заједница, који се лијече у другим амбулантама, да се пререгиструју у амбуланте у њиховим мјесним заједницама, како би подржали њихово даље постојање - рекли су у Градској управи.

Додали су да су заједно са "Дом здравља" у Бањалуци и представницима мјесних заједница у претходном периоду предузели низ активности како би ту ситуацију промијенили али без пуно успјеха.

Подсјетили су да је у 2015. години Град у партнерству са Министарством здравља и социјалне заштите РС изградио двије  амбуланте у насељима Бочац и  Борковићи те да је ове године планирана изградња објекта амбуланте у Доњим Колима.

Подаци "Дома здравља" потврђују да је у овим амбулантама и даље регистрован мали број грађана.

- Од укупно 3.779 грађана највише је регистровано на Паприковцу 1.068, Мотикама 850,   Куљанима 838, Чесми 791 и Ади 232 - рекли су у "Дому здравља".

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић је рекао да није задовољан одзивом грађана.

- Мало помака је направљено откако је отворена амбуланта и стварно не знам који је разлог. Док нисмо имали амбуланту свима је била потребна а сада када је отворена и постоји нико не жели да се пререгиструје - казао је Маличевић и додао да у овом насељу живи око 6.000 становника.

Каже да је најчешће оправдање које добије од својих суграђана то да они већ имају свог доктора на којег су се навикли и не желе да га мијењају.

Отварање

Амбуланта у Куљанима отворена је 2010. године, а у Мотикама, Чесми, Ади и на Паприковцу 2012. године. Буџетом града за ову годину предвиђено је да ће новац за закуп простора амбуланти бити издвајан из буџетске ставке текући грант ЈЗУ Дом здравља који износи 221.000 марака.

Број регистрованих пацијената:

Куљани 838

Чесма 791

Ада 232

Паприковац 1.068

Мотике 850

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана