Амброзију уклањају прије цвјетања

Весна Поповић
Амброзију уклањају прије цвјетања

Бањалука - Почетак акције уклањања алергијске биљке амброзије на јавним површинама у граду симболично је јуче означен кошењем зарасле парцеле у насељу Борик. Планирано је да овај коров буде уклоњен са 30.000 метара квадратних површине.

Начелник Одјељења за комуналне, стамбене и послове саобраћаја Зоран Новаковић изјавио је јуче да град традиционално половином јула почиње са уклањањем амброзије.

- У граду имамо типична мјеста са знатним количинама амброзије. Кренули смо од Борика. Наставићемо кошење на Бањалучком пољу и кренути према Старчевици. Исто тако, међу локацијама са пуно амброзије је и Лазарево и то у близини "Петролове" пумпе, те код фирме "Житопродукт" у Врбањи - казао је Новаковић.

Додао је да је за кошење задужена фирма "Тамарис" те да ће, осим на поменутим локацијама, амброзија бити уклоњена и у другим насељима, односно у Обилићеву, на Лаушу, Паприковцу, Петрићевцу, Ади, Побрђу и у Српским топлицама.

- Акција траје до 30. септембра. Битно је да што прије уклонимо ову коровску биљку јер кад процвјета, њен полен код великог броја грађана изазива јаке алергијске реакције. Ове године за те намјене из буџета планирамо да потрошимо 20.000 КМ - казао је Новаковић.

Позива све грађане да на својим приватним парцелама уклоне амброзију како би избјегли новчане казне које су доста високе.

Начелник Одјељења за комуналне послове Славиша Сандић рекао је да су прошле године пољопривредни инспектори наложили кошење амброзије на више од 420.000 метара квадратних површине.

- Највећи проблем представљају парцеле на којима нису ријешени имовинско-правни односи или чији власници нису доступни - казао је Сандић.

Додао је да ће бити контролисано да ли грађани на својим приватним парцелама уклањају амброзију.

- Законом о пољопривредном земљишту и одлуком о мјерама за сузбијање амброзије казне су 5.000 КМ за предузеће, 1.500 КМ за директора предузећа и 700 КМ за појединце који не уклоне ову биљку - рекао је Сандић.

Препоруке љекара

Најчешћи симптоми алергија које изазива амброзија су кијање, кашљање, цурење носа, црвенило очију, умор и раздражљивост.

- Најбољи начин да се ублаже симптоми је избјегавање контакта са алергенима, често прање постељине, те туширање и прање косе, јер се полен највише скупља на коси и одјећи. У случају акутне алергијске реакције, потребно је одмах се јавити љекару ради адекватне терапије - препорука је љекара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана