Амброзија већ задаје муке

Маја Станојевић
Амброзија већ задаје муке

БАЊАЛУКА - Изузетан алерген, коровска биљка амброзија је, према поленском семафору али и броју људи који се све чешће јављају љекарима због реакција на њу, почела је интензивно да цвјета.

- Иако нема интензиван мирис по сузењу очију и цурењу носа осјетио сам да је за мене кренула сезона алергија, односно да је дошло вријеме када амброзија код мене изазива проблеме. Почетак је био подношљив мада сам ранијих година знао да имам и астматичне нападе. Већ сам био код љекара добио терапију па тегобе нису велике - рекао је Бањалучанин који се представио само именом Миленко.

Љекари препоручују да особе алергичне на амброзију треба да држе отворене прозоре између десет сати увече и рано ујутру, по могућности  прате извјештаје на поленском семафору и не суше веш напољу.

- Симптоми алергије на полене су сузење очију, кијавица и цурење из носа а могући су сврабежи и главобоље. Препорука је и да се алергични на амброзију и било које друге полене послије сваке шетње и боравка ван простора за становање,  обавезно истуширају, прањем косе скину честице алергена са себе и користе антиалергијске производе -  кажу у здравственим установама.

Како су истакли из Одјељења за Комуналну полицију, амброзија се највише појављује на прекопима и запуштеним приватним парцелама, чије сузбијање спроводи у више наврата, а траје до завршетка периода цвјетања.

- До данас је извршено сузбијање и кошење ове коровске биљке на површини од око 30.000 квадратних метара, а  у плану је сузбијање на око 70.000 квадратних метара - рекли су из Одјељења и додали да је из буџета града за ове намјене издвојено  20.000 КМ.

Кулминација цвјетања овог алергена  предстоји у августу, а може потрајати све до краја септембра, па чак и до октобра, у зависности од временских прилика.

Комунална полиција упозорава на потребу сузбијања амброзије на свим парцелама. За непоштовање ових одлука предвиђене су и новчане казне од 5.000 КМ за предузећа и 700 КМ за појединце ако на површинама чији су власници буде затечен овај коров.

Уништавање

Како су најавили из Одјељења за комуналне послове, кошење јавних површина на којима је уочена амброзија почело је 16. јула.

- Овај коров је прво уклоњен на Бањалучком пољу и даље се коси гдје буде уочен на јавним површинама - рекли су из Одјељења за Комуналну полицију.

Сузбијањем и уништавањем амброзије која се лако шири, смањује се концентрација њеног полена у ваздуху а самим тим и иритација алергичних на ову биљку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана