Амброзија уклоњена са 77.000 метара квадратних

Srna
Амброзија уклоњена са 77.000 метара квадратних

БАЊАЛУКА - На подручју Бањалуке амброзија је уклоњена са 77.000 метара квадратних јавних површина, у оквиру акције уклањања ове коровске биљке која је почела 15. јула и приводи се крају, речено је Срни у градском Одјељењу за комуналне послове.

 

Из овог одјељења наводе да је кошење обављено у свим бањалучким насељима гдје је регистрована ова алергена биљка, те да ће по пријавама грађана радити до краја септембра и истичу да ове активности дају конкретне резултате, јер је прије неколико година концентрација полена амброзије у ваздуху била 1.000 зрна по метру кубном, а сада је око 400 зрна.

Из ресорног одјељења напомињу да проблем и даље представљају запуштене приватне парцеле гдје Градска управа нема надлежности за мјере сузбијања, као и пољопривредне површине, те наглашавају да још није касно да се и грађани укључе у акцију и униште амброзију на својим парцелама.

"Амброзију можемо сузбити на различите начине - кошењем, хемијским третманом, а најефикасније је чупањем биљке из коријена", напомињу из ресорног одјељења.

Град Бањалука и ове године на интернет страници града редовно објављује резултате дневног мјерења количине полена у атмосфери, у сарадњи са Пољоприведним институтом Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана