Амброзија ствара тегобе и здравима

Тамара Бубњевић
Амброзија ствара тегобе и здравима

БАЊАЛУКА - Повећана количина полена амброзије у ваздуху ствара проблеме особама које су алергичне, а може да изазове алергијске симптоме чак и код здравих суграђана.

Начелница Службе породичне медицине и специјалиста опште и породичне медицине проф. др Косана Станетић казала је за “Глас Српске” да највећи број пацијената, који се у овом периоду године јавља љекарима са симптомима алергије, има управо алергију на полен амброзије.

- Најчешће тегобе, на које се жале ови пацијенти, јесу кихање, сузење очију, сврбеж у носу те цурење носа. Пацијенти, који имају алергијску астму, могу се жалити и на гушење приликом контакта са алергеном - рекла је Станетићева.

Истакла је да је број грађана који се јављају породичним љекарима са овим симптомима уобичајен за ово доба године. Станетићева је објаснила да су симптоми алергије на амброзију и короне другачији.

- Симптоми код пацијената обољелих од алергија и инфекције новим вирусом корона су другачији. Симптоми инфекције везани су за инфективни синдром. Они имају повишену температуру, а жале се се на општу слабост, малаксалост, болове у зглобовима и мишићима, главобољу - казала је Станетићева.

Осим лијекова, које пацијенти са алергијским симптомима користе, савјетује им се и избјегавање алергена, када год је то могуће, у циљу смањења симптома. Не препоручује им се боравак на отвореном простору, поготово ујутро кад је концентрација полена највећа.

Станетићева је додала да је најпогоднији период за боравак на отвореном након кише.

- Киша испере полен и онда је његова концентрација мања. Препоручујем пацијентима да прије одласка на спавање практикују туширање и прање косе како би се полен који се накупио током дана одстранио - рекла је Станетићева.

Она је рекла да се полен накупља и у одјећи.

- Одјећу и обућу треба сушити у кући, а не на отвореном. Савјетује се боравак у затвореним, климатизованим просторима, а клима-уређај би требао имати посебан филтер за заштиту од полена - савјетовала је Станетићева.

Студенткиња Ана Панџић рекла је да је алергију на полен амброзије развила у 21. години живота, недуго након селидбе у Бањалуку.

- Највеће тегобе имам ујутру. Симптоми знају бити тешки, некада имам и гушење па стално носим пумпицу са собом - испричала је Панџићева.

Поленски семафор

Поленски семафор на сајту града, показује концентрацију полена појединих биљака у ваздуху. Тренутно показује да је концентрација полена амброзије висока и да може да изазове тегобе чак и код здравих људи, те упозорава на пораст количине у односу на претходну седмицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана