Случај "Пирален": Потврђена оптужница против Петра Шмитрана

ГС
Случај "Пирален": Потврђена оптужница против Петра Шмитрана

БАЊАЛУКА - Основни суд Бањалука потврдио је оптужницу против Петра Шмитрана из Градишке због сумње да је починио кривично дјело Загађивање животне средине отпадним материјалима.

Шмитран се сумњичи да је као власник фирме "Универзум" која је пословала у зони фирме "Инцел" од 17. фебруара 2017. до 21. јуна 2019. године на земљишту ове фирме противно прописима одлагао и одбацивао опасан отпад.

"У периоду од 17.02.2017. године до 21.06.2019. године у Бањој Луци у Ул. Вељка Млађеновића бб, на земљишту у власништву привредног друштва 'Универзум' а.д. Бања Лука, чији је директор, те тиме лице одговорно за законитост рада друштва, складиштио отпадна уља и масти, које садржи полихлороване бифениле (ПСБ) и тешке метале кадмијум, олово, никл, бакар и живу, неозначене, необиљежене и некласификоване, на локацији за коју није прибављена дозвола за управљање отпадом и која није технички опремљена за управљање отпадом, у бурадима и металним контејнерима из којих је цурило уље, знајући да ће на тај начин у земљиште доспјети овај опасан отпад означен у Каталогу отпада, који је саставни дио Правилника о категоријама, испитивању и класификацији отпада ('Службени гласник РС', број 19/15) и излијевао уље директно на земљу, тако да је од уља начињен базен у земљишту око објекта од бетона димензија 4џ4 метра, те на тај начин поступио супротно одредбама члана 14. став 4. Закона о управљању отпадом ('Службни гласник РС', број 111/13, 106/15 и 16/18), према којима је обавеза да класификује отпад, члана 41. став 1. истог Закона, према којем је обавезан да отпад складишти на мјестима која су за то технички опремљена, члана 49. став 3. истог Закона према, којем је обавезан да опасан отпад пакује у посебне контејнере, члана 53. став 2. тачка 1) истог Закона, према којем је забрањено испуштање или просипање отпадних уља на земљиште или у земљиште и члана 57. став 3. истог Закона, према којем је као власник ПСБ отпада дужан да обезбиједи његово одлагање, односно деконтаминацију", наводи се у оптужници.

За ово кривично дјело запријећена је казна затвора од једне до пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана