Нова мрежа за чистији Врбас

Сања Амиџић
Нова мрежа за чистији Врбас

Бањалука - Еко-центар "Бочац језеро" ускоро ће добити нову заштитну мрежу за прикупљање смећа и крупног отпада. Мрежа ће током новембра бити тестирана, послије чега је планирано да буде званично пуштена у рад.

Директор Еко-центра "Бочац" Драгана Ковачевић рекла је да је до сада у изградњу мреже уложено 220.000 марака.

- Постављање нове заштитне мреже на језеру веома је значајно, јер привременим мрежама које су тренутно у функцији пријети пуцање приликом дотока веће количине воде и смећа, а тиме и еколошка катастрофа. 

- Нова заштитна мрежа у свом саставу има ходајућу стазу у дужини од око 160 метара, што ће знатно олакшати прикупљање отпада, које ће се вршити директно са стазе - казала је Ковачевићева и додала да је укупна дужина нове мреже 275 метара.

Најчешће уклоњени отпад чине разне врсте пластичног и алуминијумског отпада, разни предмети, дрвеће, као и угинуле животиње. Све су то тешко разградиви материјали који загађују околину и ток ријеке Врбас.

- Од периода оснивања Еко-центра "Бочац" 2003. године па до данас прикупљено је и сортирано 110.000 кубних метара отпада - рекла је Ковачевићева и истакла да је отпад посљедица немара и небриге појединаца који отпад не одлажу на за то предвиђена мјеста него га бацају у ријеку.

Изградњу нове мреже помогли су Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и град Бањалука.

- Највећи дио средстава уложио је Еко-центар "Бочац" - рекла је Ковачевићева и додала да је Фонд за заштиту животне средине суфинансирао 70.000 марака, а средстава која издваја град Бањалука на годишњем нивоу за прикупљање и обраду отпада, као и за одржавање мреже, у овој години износе 15.000 марака.

Из Удружења за заштиту животне средине у Привредној комори Републике Српске рекли су да је нова мрежа прави примјер заштите од загађења животне средине и ријеке Врбас. 

- Значај се огледа у смислу спречавања и нарушавања изгледа и загађења даљег тока Врбаса - рекли су у Удружењу и додали да је највећи проблема неразградиви отпад који нарушава животну средину и слику Врбаса и околине.

Међународно признање

Еко-центар "Бочац језеро" за пројекат "Унапређење прикупљања отпада и наплавина из ријеке Врбас и језера Бочац" на Међународном фестивалу еколошког и туристичког филма "Јахорина филм фестивал" добитник је награде за најбољи еколошки пројекат у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана