Nova mreža za čistiji Vrbas

Sanja Amidžić
Nova mreža za čistiji Vrbas

Banjaluka - Eko-centar "Bočac jezero" uskoro će dobiti novu zaštitnu mrežu za prikupljanje smeća i krupnog otpada. Mreža će tokom novembra biti testirana, poslije čega je planirano da bude zvanično puštena u rad.

Direktor Eko-centra "Bočac" Dragana Kovačević rekla je da je do sada u izgradnju mreže uloženo 220.000 maraka.

- Postavljanje nove zaštitne mreže na jezeru veoma je značajno, jer privremenim mrežama koje su trenutno u funkciji prijeti pucanje prilikom dotoka veće količine vode i smeća, a time i ekološka katastrofa. 

- Nova zaštitna mreža u svom sastavu ima hodajuću stazu u dužini od oko 160 metara, što će znatno olakšati prikupljanje otpada, koje će se vršiti direktno sa staze - kazala je Kovačevićeva i dodala da je ukupna dužina nove mreže 275 metara.

Najčešće uklonjeni otpad čine razne vrste plastičnog i aluminijumskog otpada, razni predmeti, drveće, kao i uginule životinje. Sve su to teško razgradivi materijali koji zagađuju okolinu i tok rijeke Vrbas.

- Od perioda osnivanja Eko-centra "Bočac" 2003. godine pa do danas prikupljeno je i sortirano 110.000 kubnih metara otpada - rekla je Kovačevićeva i istakla da je otpad posljedica nemara i nebrige pojedinaca koji otpad ne odlažu na za to predviđena mjesta nego ga bacaju u rijeku.

Izgradnju nove mreže pomogli su Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i grad Banjaluka.

- Najveći dio sredstava uložio je Eko-centar "Bočac" - rekla je Kovačevićeva i dodala da je Fond za zaštitu životne sredine sufinansirao 70.000 maraka, a sredstava koja izdvaja grad Banjaluka na godišnjem nivou za prikupljanje i obradu otpada, kao i za održavanje mreže, u ovoj godini iznose 15.000 maraka.

Iz Udruženja za zaštitu životne sredine u Privrednoj komori Republike Srpske rekli su da je nova mreža pravi primjer zaštite od zagađenja životne sredine i rijeke Vrbas. 

- Značaj se ogleda u smislu sprečavanja i narušavanja izgleda i zagađenja daljeg toka Vrbasa - rekli su u Udruženju i dodali da je najveći problema nerazgradivi otpad koji narušava životnu sredinu i sliku Vrbasa i okoline.

Međunarodno priznanje

Eko-centar "Bočac jezero" za projekat "Unapređenje prikupljanja otpada i naplavina iz rijeke Vrbas i jezera Bočac" na Međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festival" dobitnik je nagrade za najbolji ekološki projekat u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana